Csányit és Giró-Szászt is tanúként hallgatták meg az UD Zrt.-perben

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, Giró-Szász András  jelenlegi kormányszóvivő és Somogyi Zoltán volt MDF-es tanácsadó tanúkénti meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyben Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és egykori frakcióvezetőjét, Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel vádolják. Ítélet februárban várható.
Vágólapra másolva!

Tanúmeghallgatással folytatódott a volt MDF-es vezetők ellen indított per csütörtökön. A vádirat szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Dávid Ibolyát a személyes adattal való visszaéléssel mellett kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Csányi Sándor a csütörtöki tárgyaláson arról beszélt: Dávid Ibolya, akivel - mint mondta - jó kapcsolatban voltak, 2008 szeptemberében kérte tőle, hogy találkozzanak egy fontos ügy miatt. Az MDF akkori elnöke a találkozó alkalmával elmondta neki, hogy kapott egy hangfelvételt, amelyet nyilvánosságra hoz, ha Almássy Kornél nem lép vissza az elnökjelöltségtől. Dávid Ibolya kérte tőle, hogy intézze el Almássy visszalépését.

Csányi Sándor - mint mondta - tájékoztatta ugyan a történtekről Almássy Kornélt, de azt mondta neki, hogy ne lépjen vissza. A tárgyaláson lejátszották a megfigyelési ügyhöz kapcsolódó, nyilvánosságra is került hangfelvételt, amelyen Csányi Sándor és Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetőjével folytatott telefonbeszélgetése hallható.

A hívás lényege az volt Csányi elmondása szerint, hogy a cégeivel munkakapcsolatban lévő Tóth János arról tájékoztatta: Tombor András üzletember, akivel OTP-vezetői pozícióról tárgyal, politikai tevékenységet is folytat. Akkor azt közölte vele, hogy Tombor András valamilyen módon belekeveredett az MDF ügyeibe. Tombor András egyébként a vádbeli cselekmények idején Almássy barátja és tanácsadója volt.

A tárgyaláson Giró-Szász Andrást és Somogyi Zoltánt, a Political Capital tanácsadó intézet volt vezetőjét a 2008. szeptember közepén történt egyeztetésekről, történésekről kérdezték. Giró-Szász András - aki akkor a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója volt - és Somogyi Zoltán több ponton máshogy emlékezett az akkori eseményekre; a tárgyaláson a szembesítések többsége sikertelen volt. Giró-Szász András azt mondta, hogy ő Almássy Kornélt baráti viszony alapján látta el politikai tanácsokkal, míg Somogyi Zoltán arról beszélt: ő úgy tudta, hogy erre a feladatra Tombor András kérte fel Giró-Szászt.

Ugyancsak máshogy emlékeztek arra, hogy Almássy távozása kapcsán állított feltételeket közösen vetették-e papírra, illetve arra, hogy milyen lelkiállapotban volt Giró-Szász a Dávid Ibolyával való találkozás alkalmával. Giró-Szász András elmondása szerint Almássy Kornél a családját és környezetét ért zaklatások miatt lépett vissza az elnökjelöltségből, és Somogyi Zoltánnal a Dávid Ibolyával történt találkozót megelőző este közölte is, hogy Almássy a visszalépés mellett döntött.

Somogyi Zoltán azt mondta, ők nem tudtak arról, hogy Almássy Kornélt és családját, barátait zaklatták volna, őt annak érdekében keresték meg, hogy az "ügy megálljon". Dávid Ibolya a tárgyaláson azt is közölte, nem állt érdekében, hogy találkozzon Giró-Szász Andrással, a találkozó így csak Somogyi Zoltán rábeszélésre történt meg. A per jövő héten tanúmeghallgatásokkal folytatódik, a beidézett tanúk között van Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter is. Az ügyben - mint a bíró közölte - a tervek szerint 2012 februárjában hirdetik ki az ítéletet.