Közzé kell tenni a magyar-kínai megállapodások szövegét a bíróság szerint

Vágólapra másolva!
A magyar-kínai megállapodások közzétételére kötelezte a kormányt első fokon kedden a bíróság. Az LMP korábban a közérdekű adatok kiadására hivatkozva indított pert.
Vágólapra másolva!

Az LMP frakcióvezetője keresetének részben helyt adva, a Fővárosi Bíróság kedden, első fokon a június 25-én, a kormány képviselője által aláírt egyes kétoldalú - magyar-kínai - megállapodások közlésére kötelezte a kabinetet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot.

Schiffer András közérdekű adatok kiadására hivatkozva indított pert a kormány, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen. Arra kérte a bíróságot, kötelezze az alpereseket, hogy közérdekű adatokként adják át a június 25-én, a kormány képviselője által aláírt magyar-kínai megállapodások szövegét.

A kereset szerint Schiffer András korábban arra kérte a miniszterelnököt, hogy teljes terjedelemben adja ki a tizenkét kétoldalú megállapodást. A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában közölte, hogy a kért megállapodások közül hat nem áll a rendelkezésére, míg a másik hat államközi megállapodás esetében "betekintési" lehetőséget biztosított.

Schiffer szerint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény nem ismeri a "betekintés" jogintézményét és a kormánynak, illetve a minisztériumnak nem volt jogalapja arra, hogy megtagadja az adatközlést.