Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért tüntettek Budán

Vágólapra másolva!
Mintegy kétszázan tüntettek Budán Geréb Ágnes szabadon engedéséért. A szülész-nőgyógyász egy éve került előzetes letartóztatásba halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, tavaly decemberben pedig házi őrizetbe helyezték. A Geréb Ágnessel szimpatizáló tüntetők szerint hiába van rendelet április óta az otthon szülés szabályozására, az gyakorlatilag teljesíthetetlen. A tüntetésen felolvasták Ékes Ilona fideszes képviselő levelét, aki példátlannak nevezte azt, ahogyan Geréb Ágnessel bántak a bírósági tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

Rist Lilla, a demonstráció egyik szervezője az MTI-nek elmondta: Geréb Ágnes épp egy évvel ezelőtt, október 5-én került előzetes letartóztatásba, tavaly december óta pedig házi őrizetben van. A tiltakozás célja az, hogy engedjék szabadon Geréb Ágnest. "Ne akarják őt eltüntetni, hanem hallgassák meg a véleményét" - fogalmazott a főváros I. kerületében, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött tartott tüntetésen.

A szervező szerint hiába van rendelet április óta az otthon szülés szabályozására, az gyakorlatilag teljesíthetetlen, ugyanis a kórházi orvosok többsége nem akar ilyen tevékenységet végezni, a bábáknak pedig hiába van gyakorlatuk, azt nem ismerik el, így ők továbbra sem vezethetnek le szülést. A tüntetés szervezője szerint az otthonszülési rendelet azért nem működik, mert Geréb Ágnes, "aki a legjobban ért hozzá, és nemzetközileg is elismert bábának számít", nem szólhatott bele a rendelet megalkotásába.

Rist Lilla a demonstráción, amelyen mintegy kétszázan gyűltek össze, felolvasta Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő levelét, amelyben a képviselőnő a magyar orvosi perek történetében példátlannak nevezte azt, ahogyan Geréb Ágnessel bántak. Mint kifejtette: az előzetes letartóztatásban lévő doktornőt kéz-, láb- és derékbilincsben vezették, de olyan is előfordult, hogy a tárgyalás előtti migrénrohama alatt megtagadták tőle a gyógyszert.

A mintegy egyórás rendezvény végén elmondták, a demonstráció délután a pesti alsó rakparton, a Parlament és a Képviselői Irodaház közötti területen köztéri installációval folytatódik.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, és öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

A szülész-nőgyógyász házi őrizetét "a bűnismétlés veszélye" miatt legutóbb szeptember végén hosszabbították meg újabb három hónappal.