A vasárnapi munka tiltásával tenné élhetőbbé a várost Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
Nem doglozhatnának vasárnap az önkormányzati beruházásokon - erről szóló rendeletet készít az "élhető városok szövetségéhez" csatlakozott Hódmezővásárhely.
Vágólapra másolva!

Megtiltja a vasárnapi munkát és a helyi termékeket részesíti előnyben a városban megvalósuló beruházások során Hódmezővásárhely önkormányzata - derül ki a városnak egy csütörtöki sajtótájékoztatóra szóló meghívójából.

Göbl Vilmos, a város sajtóreferense a csütörtöki bejelentésig az [origo]-nak nem árult el részleteket, annyit azonban elárult, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma a magánkézben lévő vállalkozásokat nem érinti majd, csak azokat, amelyek önkormányzati tulajdonúak, vagy "az önkormányzat hatást tud rájuk gyakorolni" - mondta Göbl Vilmos.

A lépéseket a Cittaslow mozgalom (az olasz "citta" (város) és az angol "slow" (lassú) szavak összevonásával létrejött elnevezés leginkább "élhető városok szövetségének" fordítható) tagjaként vezeti be Hódmezővásárhely, amelyhez 2010 decemberében csatlakozott.

A Cittaslow szövetséget 1999-ben négy olasz kisváros: Bra, Greve in Chianti, Orvieto, és Positano alapította.

A mára a világ 20 országának közel 140 települését egyesítő nemzetközi mozgalom célja a helyi közösség erősítése és védelme, a városban élők életminőségének javítása, a helyi kultúrán és tradíciókon alapuló termékek előállításának ösztönzése, a hagyományos termelési eljárások fenntartása, illetve olyan fejlesztéspolitika kialakítása, amely elsősorban a közösség igényeihez igazodó, annak történelmén, kultúráján, hagyományain alapuló beruházásokat valósít meg.