Áder azt mondja, nem ő lesz az Országos Bírói Hivatal elnöke

Vágólapra másolva!
Az Országos Bírói Hivatal elnöke csak a bírói karból kerülhet ki, ő pedig nem tagja annak - többek között ezzel magyarázta Áder János, miért nem ő lesz a testület elnöke.
Vágólapra másolva!

Áder János nem lesz az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, ahogy arról az utóbbi napokban több lap is beszámolt. A Fidesz európai parlamenti képviselője csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva hírlapi kacsának minősítette az információt, és cáfolta.

Szerdán a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is azt írta, hogy Áder János esélyes az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal (OBH) élére. A januárban felálló hivatal elnöke nem lesz azonos a Kúria (az eddigi Legfelsőbb Bíróság) elnökével, hanem a parlament választja majd meg kétharmados többséggel, kilenc évre. Az OBH nevezné ki a bírókat, döntene a bíróságok költségvetéséről, felette hivatali szinten az igazságügyi tárca állna, de az új szervezet a minisztériumtól függetlenül működne.

Áder János hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás reformját érintő törvénytervezetek szerint az OBH elnöke csak a bírói karból kerülhet ki, és mint hozzátette, ő nem tagja a testületnek.