Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban nyolc-tízezer népszámlálásra vonatkozó kérdésre kellett válaszolniuk a Központi Statisztikai Hivatal alkalmazottainak. Volt, ahol a borítékokkal, máshol a számlálóbiztosokkal volt gond.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem mindenhol kapták meg az országban a népszámlálási lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékokat - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője. Azok, akik még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, jelezhetik a 06-80-200-014-es és a 06-80-200-224-es ingyenesen hívható telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen. A telefonközpontban időközben húszról harmincra emelték a KSH-alkalmazottak számát, nekik az elmúlt napokban nyolc-tízezer kérdésre kellett válaszolniuk.

Arról is értesültek, hogy a számlálóbiztosok közül többen arra buzdítják a lakosokat, ne interneten válaszolják meg a kérdőíveket, mert az így kitöltött formulák után a biztosok nem kapnak annyi javadalmazást, mint ha ők kérdeznék meg az embereket interjú formájában. Olyan eset is előfordult, hogy a számlálóbiztos nem dobott be borítékot, hogy ő kérdezhesse az ívet, és az is megtörtént, hogy a lakáskérdőíveken lévő internetes kódot eltávolították, mert e nélkül nem lehet elektronikusan válaszokat adni. Arra is akadt példa, hogy felhívást tett közzé a számlálóbiztos, hogy ő szívesen lekérdezi az íveket, mert állítása szerint sokkal bonyolultabb az internetes kitöltés. Virágh Eszter elmondta, hogy az eddigi információik szerint három kirívó esetben váltottak le számlálóbiztosokat, mert megszegték a kötelességüket.

A betelefonálók nagy része a borítékot hiányolta, illetve az után érdeklődött, hogy az internetes kódot hogyan lehet pótolni. A boríték elmaradásának oka vagy az, hogy annyira új építésű házba költöztek, amelyről a KSH még nem tudott, vagy a KSH címállományában van a hiba. Az internetes kódot a települések jegyzőinél lehet pótolni lakcímkártya bemutatásával; az elhagyott kódszámok helyett ugyanazt a kódot kapják meg.

Virágh Eszter elmondta, hogy külföldről sok magyar hívja őket, őket azonban tájékoztatják, hogy ha 12 hónapnál régebben laknak külföldön életvitelszerűen, nem kell kitölteniük a kérdőíveket, még akkor sem, ha bejelentett állandó lakcímük van Magyarországon.

A hivatalnak orvosolnia kellett azt a problémát is, hogy az internetes kódban a nagy "I" betű és a kis "l" betű összetéveszthető volt sok esetben. Emiatt sokan nem tudták beírni a helyes kódot, és ez akadályozta őket az internetes kitöltésben. A problémát az okozta, hogy az eredetileg Times betűtípussal meghatározott kódokat a kérdőíveken Ariel típusúakkal nyomtatták ki, utóbbinál valóban összetéveszthető a két betű. A napokban azonban gondoskodtak arról, hogy a rendszerük ismerje fel mindkét betűt - mondta a szóvivő.

Virágh Eszter elmondta, ha valaki arra gyanakszik, hogy álszámlálóbiztosokkal találkozott, jelentse az ingyenesen hívható számok valamelyikén. Arról is van tudomásuk, hogy egyes helyeken álfelülvizsgálók jelentkeztek, holott ők ebben az időszakban még nem is kapták utasításba, hogy ellenőrizzék a számlálóbiztosokat. A felülvizsgálókat nem is kell beengedni a lakásba, és nekik is rendelkezniük kell a KSH-felelős által aláírt megbízólevéllel.