"Szemmel látható hatalomkoncentrációról" beszélt Sólyom László

Vágólapra másolva!
Az Alkotmány tekintélyének csökkenéséről és "szemmel látható hatalomkoncentrációról" beszélt Sólyom László egy budapesti konferencián szombaton. Sólyom elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új alaptörvény nem számol teljes hatáskörű Alkotmánybírósággal.
Vágólapra másolva!

"Nem az alkotmány az új, hanem az alkotmányos hozzáállás, amellyel csökkentették az Alkotmány tekintélyét" - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a Történelemtanárok Egyletének országos konferenciáján szombaton Budapesten.

Az Alkotmány és történelem című rendezvényen a volt államfő, aki az Alkotmánybíróság első elnöke is volt, elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új alaptörvény nem számol teljes hatáskörű Alkotmánybírósággal. Hibának nevezte azt is, hogy nem foglalták bele az új alaptörvénybe az államfő jogát a parlament feloszlatására. Szerinte "a szemmel látható hatalomkoncentráció" veszélyeztetése miatt döntöttek így.

A rendezvényen Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is felszólalt, aki azt mondta, hogy "a történeti alkotmányt nem lehet visszahozni, a jogfolytonosságot jelenleg a címer és a himnusz, mint szimbólumok őrzik". Paczolay azt is mondta, hogy az Alkotmány "nem válhat az állami önkény eszközévé", mögötte pedig az elvek szilárd rendszerének kell állnia.

Sólyom László azt is mondta, hogy az új alkotmány működőképes lehet, ha a parlamentáris rendszert működtetni tudja. Jónak nevezte, hogy végül sikerült megvédeni az Alkotmánybíróság bizonyos jogait, amelyek segítségével a testületnek lehet "hatalma a kétharmados parlamenti többség felett".

Arról is beszélt, hogy egy új alkotmányhoz "nem kell társadalmi változás, az egy technikai dolog", és az alkotmány betűje és a valóság között felléphet disszonancia, ugyanazon alkotmány alapján szinte ellentétes rendszerek is működhetnek. Az, hogy Magyarországon milyen lesz a politikai rendszer, "az az intézményrendszerben részt vevő emberek szerepfelfogásán múlik" - mondta.

"Hihetetlen dilettantizmusnak" nevezte, hogy az új alaptörvényt kiteszik munkahelyeken, mert meglátása szerint ami igazán lényeges az alkotmányban, az nem tisztázott, "azt suta szertartások nem pótolhatják".