Schmitt Pál köztársasági elnök azt mondta a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő V4-országok államfőinek visegrádi találkozóján, hogy a négy országot kevésbé érintette a gazdasági válság, mint az euróövezet tagjait. Schmitt szerint ez annak köszönhető, hogy ebben a régióban "megszoktuk a takarékosságot".

"A visegrádi együttműködés országait kevésbé érintette a gazdasági válság, mint több nagy nyugat-európai államot, mert a közép-kelet-európai térségben élők hozzászoktak a takarékossághoz" - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfői tanácskozásának szünetében.

Schmitt Pál újságíróknak azt mondta, hogy ebben a régióban "mi megszoktuk a takarékosságot, megszoktuk a nadrágszíj eggyel beljebb való húzását és azt, hogy a közös célok elérése érdekében egyéni áldozatokat kell vállalni".

Az államfő szerint a V4-országok térségét így kevésbé érintette a gazdasági válság, mint a stabil, erős, nagyobb európai országokat, amelyek már az euróövezet tagjai. "Nem csak Görögországról van szó, a válság leküzdéséért komoly erőfeszítéseket kell tenni szinte minden nyugat-európai országban" - mondta Schmitt Pál.

A négy ország államfője két plenáris ülésen tekinti át a visegrádi együttműködés eddigi 20 évének eredményeit és aktuális kérdéseit.