Lázár: A Fidesz 106 egyéni választókerületet javasol

Vágólapra másolva!
Kétszáz fős parlamentet hozna létre a Fidesz-KDNP. Az új rendszerben három választói névjegyzéket állítanának össze, a Magyarországon lakóhellyel rendelkezők pedig dönthetnének, hogy a pártlistára vagy a kisebbségi listára szavaznak - ismertette az elképzeléseket Lázár János az alkotmányügyi bizottság ülésén. A Fidesz frakcióvezetője beszélt arról is, hogy jövő szeptembertől bruttó 750 ezres tiszteletdíjat kapnának a képviselők, más pénzbeli juttatást nem.
Vágólapra másolva!

200 fős parlamentet, 106 egyéni körzettel és 94 országos listáról megszerezhető mandátummal - ezt javasolja Lázár János, aki hétfőn ismertette az alkotmányügyi bizottságban választójogi koncepcióját. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: egy politikai struktúrát alapvetően meghatároz a választási törvény, amelynek megalkotásához először az elvi kérdéseket kell tisztázni, és később a választási eljárási törvényben bizonyos részletszabályokat. Lázár szerint az új választási törvényben mindenképpen benne kell lennie a 200 fős parlamenti létszámnak, és erről már tavaly májusban döntés született.

A választás egyfordulós lenne a Lázár által felvázolt koncepció szerint, továbbra is minden választónak két szavazata lenne, és a töredékszavazatokat is visszaforgatná a rendszer. A Fidesz frakcióvezetője szerint az új rendszerben három választói névjegyzéket állítanának össze, egyet a Magyarországon lakóhellyel rendelkezőknek, egyet a határon túli magyar állampolgároknak, és a harmadikat a Magyarországon élő nemzeti kisebbségekhez tartozóknak.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező választóknak két szavazatuk lenne. Az elsőt az egyéni jelöltekre adhatnák le, a másodikat pedig a pártok országos listájára vagy a nemzetiségi listára. A választók eldönthetnék Lázár javaslata szerint, hogy pártlistára vagy kisebbségi listára szavaznak-e. Lázár azt mondta, megfontolásra javasolják, hogy a kisebbségi listáról kedvezménnyel lehessen szavazatot szerezni, viszont ennek a rendszernek a működéséhez elengedhetetlen szerinte, hogy összeállítsák a kisebbségi névjegyzéket. Kisebbségi listát 1500, az adott nemzetiség névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlásával lehetne állítani.

A külföldön élő magyar állampolgárok mindössze egy szavazattal rendelkeznének, amelyet pártok országos listáira adhatnának le. Lázár szerint az elektronikus szavazás ez esetben nem lenne megoldható. Megfontolásra és kidolgozásra ajánlják, hogy a külföldön élők levélben szavazhassanak. A határon túl élőknek mindenképpen regisztrálniuk kell magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat - tette hozzá Lázár János.

1500 ajánlószelvény kellene az egyéni jelölteknek

Az egyéni jelölteknek Lázár javaslata szerint 1500 ajánlószelvényt kellene összegyűjteniük, szemben a mai 750-nel. "Komoly megfontolást igényel, hogy az ajánlószelvényeket ki lehetne váltani, összefüggésben a névjegyzék összeállításával" - mondta Lázár János, azt azonban nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent. Utalhat arra, hogy megfontolnának valamiféle regisztrált választói rendszert, hasonlóan az amerikai szisztémához.

Országos listát az a párt állíthatna, amely a 106-ból 27-ben tudna egyéni jelöltet állítani. Ehhez a listához adódnának hozzá a kompenzációs mandátumok. Lázár koncepciójából hiányzik az az elem, amelyről Áder János európai parlamenti képviselő az elmúlt napokban többször beszélt. Áder szerint valamilyen módon az egyéni körzetekben győztes jelöltek után is számítani lehetne töredékszavazatokat (túlkompenzáció). Ez azt jelené, ha valamely jelölt sokkal több szavazattal nyer, mint a vetélytársai, akkor ez valamilyen módon töredékszavazattá válna. Lázár koncepciójában ez nincsen, ott csak a mandátumot nem eredményező szavazatokból lesznek töredékszavazatok. A koncepciót hétfőn csak ismertették, kedden lesz róla vita az országgyűlés választójogi albizottságában.

Jövő szeptembertől bruttó 750 ezres tiszteletdíjat kapnának a képviselők

A Fidesz frakcióvezetője szerint változtatni kell az országgyűlési képviselők jelenlegi javadalmazási rendszerén, az ugyanis a kezdetektől fogva álszent, visszaélésekre alkalmas, és abból indult ki, hogy a képviselői munka egy mellékállás. Lázár János az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén ismertette a javadalmazási szisztéma átalakításával kapcsolatos koncepcióját.

A módosítási tervezet szerint a képviselők a helyettes államtitkárokéval megegyező összegű - jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint - tiszteletdíjat kapnának, más pénzbeli juttatásra viszont nem volnának jogosultak jövő szeptembertől. A tervek szerint a képviselők benzinkártyát kapnának, illetve azoknak, akiknek nincs lakásuk Budapesten, az Országgyűlés Hivatala biztosítana lakhatást. Mobiltelefont is kapnának, havonta a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeggel.

A benzinkártyát a NAV által meghatározott üzemanyagnormáknak megfelelően töltenék fel pénzzel. A budapestiek 2000 kilométeres keretet kapnának, és ez legfeljebb 5000 kilométerig növekedne a legmesszebbről érkezők esetében. Lázár szerint 2012. szeptembertől kellene alkalmazni ezeket a szabályokat. A Fidesz frakcióvezetőjének a tervei szerint az országgyűlés honlapján nyilvánosságra hoznák, hogy ki mennyit használt fel a benzinkártyáról és a mobiltelefon-keretből.

Az ülésen személyeskedő vita alakult ki, miután Bárándy Gergely szocialista képviselő azt vetette Lázár szemére, hogy a költségtérítésekkel való visszaélés nem általános jelenség volt, hanem a kormánypárti frakciókban fordult elő. Bárándy több KDNP-s képviselőt is megnevezett, aki korábban duplán vett fel költségtérítést. Egyikük, Papcsák Ferenc arra szólította fel Bárándyt, hogy vonja vissza álltását, különben jogi lépéseket tesz. Lázár méltatlannak nevezte Bárándy hozzászólását, a frakcióvezető azt mondta, munkatársai kigyűjtötték az elmúlt 20 évből a visszaéléseket, de ő inkább eltekint attól, hogy felolvassa, hány szocialista képviselő érintett ezekben.

Staudt Gábor jobbikos képviselő felvetésére Lázár azt mondta, egyetért azzal, hogy a bizottságokban a képviselőknek részt kell venniük a munkában, és támogatni tudna olyan javaslatot, amely valamilyen módon szankcionálná a hiányzásokat. Lázár arról is beszélt, hogy szeretné elérni, hogy a frakciók a mainál önállóbban gazdálkodjanak, ne legyen megkötve a kezük, hogy mire költik a rendelkezésükre bocsátott összeget. Hasonló módon támogatná, hogy a parlamenti bizottságoknak is nagyobb mozgásterük legyen, hiszen itt van lehetőség arra, hogy a szakpolitikai alternatívákat is megfogalmazzák.

Az önkormányzati tisztséget is betöltő képviselőkről Lázár azt mondta, hogy 2014-től ez a kérdés megoldódik, ugyanis szigorú összeférhetetlenségi szabályok lesznek. Elmondása szerint ő személy szerint meggyőzhető, de úgy érzi, hogy a 2012 ősze és a 2014 közti másfél évre nem kell új szabályokat alkotni.