Egy kémiaszertári baleset miatt kiürítették a Szent-Györgyi Gimnáziumot a fővárosban

Vágólapra másolva!
Formalin ömlött ki a kémiaszertárban a fővárosi Szent-Györgyi Albert 12 évfolyamos iskolában kedden délután, senki sem sérült meg, az épületet rövid időre kiürítették.
Vágólapra másolva!

Két liter formalin ömlött a kémiaszertár padlójára a budapesti Szent-Györgyi Albert 12 évfolyamos iskolában, az iskolát kedden délután egy rövid időre kiürítették.

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint fél három előtt kevéssel futott be hozzájuk a riasztás, a helyszínre érkező Veszélyhelyzeti Felderítő Szolgálat és az igazgatóság IX. kerületi kirendeltség vezetője homokkal felitatta a padlón lévő formalint, és kiszellőztette a termet. Ekkor az egészségügyi határérték dupláját mérték a levegőben.

Háromnegyed négykor a határérték szintje alá csökkent a formalin mennyisége a levegőben, ezért visszaengedték a dolgozókat. A szóvivő tájékoztatása szerint diákok kísérleteztek a szertárban, amikor leesett az üveg, senki sem sérült meg; szerdán valószínűleg elmaradnak a kémiaórák az iskolában.

A formalin vagy más nevén a formaldehid mérgező és rákkeltő hatású - írja a Wikipédia online enciklopédia magyar nyelvű oldala. Ha a levegőben magas a koncentrációja, a szem irritációját, a nyálkahártyák égető érzését okozhatja, asztmás embereknél a tünetek erősödése, fulladás, valamint fejfájás lehet a következmény.