Vágólapra másolva!
Közel egymilliárd forinttal magasabb a sukorói telecserében érintett ingatlanok ügyészségi, illetve a bírósági szakértők által megállapított értéke, mint amekkora összegért Magyar Nemzeti Vagyonkezelő évekkel ezelőtt megvált tőlük - írja a keddi Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A sukorói telekcsere ügyében elkészült igazságügyi szakvélemény szerint is legalább 1,2 milliárd forint kár érte a magyar államot - írja a keddi Magyar Nemzet. A Fejér Megyei Bíróság által kirendelt független igazságügyi kutatóintézet szakértői az állami tulajdonú, a Velencei-tó partján lévő ingatlanokat 1,708 milliárd forintra, a Joav Blum izraeli-magyar állampolgár tulajdonában lévő, Pest megyei területeket pedig 264 millió forintra értékelte. Korábban az ügyészség által elrendelt értékbecslés a sukorói ingatlanokat 1,818 milliárdra, míg a Pest megyei területeket 193 millió forintra értékelte - írja a lap.

Az ingatlanokra az ügyészségi, illetve a bírósági szakértők által megállapított értékek csaknem egymilliárd forinttal magasabbak, mint amekkora összegért a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács megvált az ingatlanoktól.

Az ügyben még 2009-ben hivatalból nyomozás kezdődött, amely jelenleg is tart a Központi Nyomozó Főügyészségen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt. Az ügyben a múlt héten hallgatta meg az ügyészség Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt.

A sukorói ügy lényege, hogy egy befektetői csoport a Velencei-tó mellett fekvő területre kaszinót és szállodát magába foglaló komplexumot akart építeni. A befektetők - akik közt ott volt Ronald S. Lauder amerikai üzletember, illetve Fred H. Langhammer, a Walt Disney Company igazgatója - a sukorói ingatlanokat földcserével akarták megszerezni az államtól. A telekcsere végül megvalósult, de a Bajnai-kormány az ügyben indult nyomozás miatt kezdeményezte az erről szóló szerződés felbontását.