Népszabadság: Titkos tanácskozást tartottak az MSZP vezető politikusai

Vágólapra másolva!
A jelenlegi pártelnök mellett, illetve mögött működő szövetség kialakítása volt a célja annak a tanácskozásnak, amelyet múlt hét pénteken tartottak az MSZP vezető politikusai. A szövetség feladata lesz, hogy megoldásokat találjon a Gyurcsány-platform kiválása után is megmaradó problémákra.
Vágólapra másolva!

Titkos tanácskozást tartottak az MSZP meghatározó személyiségei múlt pénteken egy korábbi kormánytag Pest megyei ingatlanában, hogy a párt jövőjéről beszéljenek - írja a keddi Népszabadság.

A lap információi szerint az egyeztetést Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Hiller István szervezték, a közel harmincfős társaságban megjelent többek között Szekeres Imre, Baja Ferenc, Katona Tamás és több megyei elnök. Az MSZP elnökét, Mesterházy Attilát nem hívták meg a tanácskozásra - írja a lap.

A Népszabadság "megbízható forrásaira" hivatkozva azt írja: a tanácskozás célja egy szövetség kialakítása volt a jelenlegi pártelnök mellett/mögött annak érdekében, hogy a Gyurcsány-platform esetleges kiválása utáni időszakban is fennálló és megmaradó problémákra mielőbbi megoldások szülessenek. A szövetség egyfajta irányító testület lenne, egy belső áramlatokat összefogó együttműködés, amely egyelőre a jelenlegi pártelnök mögött sorakozik fel.

A pénteki tanácskozásról írásos feljegyzés is született: ebben többek között az olvasható, hogy a párt válaszút előtt áll. Amellett álltak ki, hogy az MSZP-re van szükség, nem pedig egy új pártra.

A távirati iroda úgy tudja, Vass Lajos korábbi kulturális államtitkár, a Magyar Állami Operaház egykori főigazgatója kezdeményezte a múlt pénteki megbeszélést. A szervezésben részt vállaló Lendvai Ildikó korábbi pártelnök azt mondta: azokat hívták meg, akik továbbra is az MSZP-ben képzelik el a jövőjüket, ugyanakkor a szocialista párt radikális megújítását tartják szükségesnek.

Az egy Budapest környéki borozó pincéjében tartott megbeszélésen nagyjából negyven szocialista politikus vett részt: körülbelül harminc frakciótag - köztük Baja Ferenc, Hiller István, Mandur László, Kiss Péter, Szekeres Imre, Ujhelyi István és Tóbiás József -, és tíz, a fiatalabb korosztályhoz tartozó önkormányzati politikus. Lendvai Ildikó elmondta: szándékosan nem hívtak vezető politikusokat, világossá téve, hogy nem szekértábort építenek valaki mögött, így nemcsak Mesterházy Attila pártelnök, hanem más pártvezetők, az alelnökök és a választmány elnöke sem kapott meghívást, ugyanakkor Mesterházyt előzetesen tájékoztatták az egyeztetésről. Nem hívták meg a megbeszélésre Gyurcsány Ferencet és az MTI információja szerint azokat sem, akikről feltételezik, hogy egy esetleges pártszakadáskor vele tartanának.