Meg akarta mutatni, hogy kevesebb emberrel is tud hatékony munkát végezni, ezért tavaly áprilisban feleakkora apparátust akart maga köré Orbán Viktor, mint amekkora Bajnai Gordonnak volt. Mára azonban többen dolgoznak a Miniszterelnökségen, mint elődje ideje alatt: az eleinte ötvenfős stábot több lépcsőben háromszorosára bővítették.

"Minden lépést megteszünk a hivatalosodás és az ellen, hogy bürokratikus szerv legyen a Miniszterelnökségből" - így fogalmazott 2010 áprilisának végén, még a szervezet megalakulása előtt a Miniszterelnökség irányítására felkért Varga Mihály.

A politikus Orbán Viktor leendő miniszterelnökkel és Navracsics Tibor leendő közigazgatási miniszterrel tartott közös tájékoztatóján ugyanekkor azt is mondta, hogy a miniszterelnöki apparátus létszáma jóval kisebb lesz, mint a távozó Bajnai Gordon idején, Orbán Viktor pedig egyenesen arra tett ígéretet, hogy a Miniszterelnökség feleakkora létszámmal fog működni, mint az addigi Miniszterelnöki Hivatal. Egy, a kormányzati struktúra alakítására rálátó forrás szerint a kormányfőnek kifejezett, többször is deklarált szándéka volt akkoriban, hogy apparátusának létszáma alá menjen az előző kormányokénak, hogy megmutassa, kevesebb emberrel is lehet hatékony munkát végezni. (A számszerű összehasonlítást nehezíti, hogy a korábbi Miniszterelnöki Hivatal a kormányfő tevékenységéhez köthető szervezeti egységek mellett több, azóta a Közigazgatási Minisztériumhoz került államtitkárságot is magában foglalt, de mindennel együtt nagyjából 140-en dolgozhattak a mai Miniszterelnökséghez tartozó feladatokon.)

Tavaly nyáron még valóban lényegesen kevesebben, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő 2010. júniusi tájékoztatója szerint "körülbelül ötvenen" dolgoztak a Varga Mihály vezette szervezetnél, azonban ezt a létszámot már augusztusban 94 főre emelték egy kormányhatározattal.

Az idén februárban "a feladatok bővülésére" hivatkozva további 34 fővel egészült ki a miniszterelnökségi állomány, az ott foglalkoztatható kormánytisztviselők száma ezzel 128-ra - az alapításkori létszám több mint két és félszeresére - nőtt.

Az állomány, a vezetők és a tanácsadók

A Miniszterelnökség [origo]-nak küldött tájékoztatása szerint a szervezetnél jelenleg is 128-an vannak állományban. Az [origo] információi szerint ugyanakkor a kormányzati kommunikáció szeptember eleji átszervezésekor tovább bővült a létszám, mert a Századvég Alapítványtól érkező Giró-Szász András kormányszóvivő összesen 16 pluszstátuszt kért stábja felállításához. (Ennyien jöttek újonnan, illetve más minisztériumokból vagy a feladatokat korábban ellátó Közigazgatási Minisztérium kormányzati kommunikációs államtitkárságáról a Miniszterelnökségre.)

A változatlan létszámadatok és az állománybővülés közötti ellentmondást a Miniszterelnökség sajtóstábja válaszában azzal magyarázta, hogy Szijjártó Péter az év elején nem a betöltött, hanem az úgynevezett engedélyezett létszámot említette. A magyarázatnak ugyanakkor ellentmond, hogy Szijjártó az [origo] kérdésére februárban azt mondta a 128-as engedélyezett létszámra, hogy azt  fel is töltötték. Az engedélyezett létszámkeret a sajtóstáb mostani válasza szerint időközben egyébként 134 főre emelkedett, csak az erről szóló kormányhatározat még nem jelent meg, mert előkészítés alatt áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM).


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Giró-Szász András kormányszóvivő 16 fős stábbal érkezett

A kormánytisztviselői létszámkereten felül számítandó a szervezethez a Miniszterelnökségen dolgozó hét állami vezető: Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály, a szervezési és koordinációs ügyekért felelős Fericsán Anita helyettes államtitkár, a fejlesztési tárcától érkezett Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök sajtóstábját szintén helyettes államtitkárként vezető Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivői teendőit miniszterelnöki biztosként ellátó Szijjártó Péter, valamint az ugyancsak miniszterelnöki biztosi pozícióba emelt Giró-Szász András és két segítője, a kormányszóvivői irodát vezető Mikecz Péter, illetve a kommunikációs stratégiáért felelős Kern Tamás.

Bár szintén nem tartoznak hivatalosan a szervezet hivatalos állományba, értelemszerűen a Miniszterelnökséghez számítandók a miniszterelnök tanácsadói, illetve főtanácsadói is. Az Orbán Viktort segítő kilenc szakértő közül Szijjártó Péter tájékoztatása szerint hatot foglalkoztatnak megbízási szerződéssel (hárman kormánytisztviselőként látják el a feladatukat), így velük együtt összesen 150 ember - az induló létszám háromszorosa - dolgozik a szervezetnek.