Nem térnek ki a fideszes megemlékezés elől a kormányellenes tüntetők

Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezett négy óra helyett három órakor kezdi október 23-án tüntetését az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport az Erzsébet híd lábánál. A Fidesz megemlékezése szintén háromkor kezdődik az Astoriánál.
Vágólapra másolva!

Korábban, az eredeti négy óra helyett három órakor kezdi az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport a "Nem tetszik a rendszer?" elnevezésű tüntetését október 23-án az Erzsébet híd lábánál.

A civil megmozdulás szervezője, Juhász Péter az [origo]-nak azt mondta: a helyszínen is változtatnak annyiban, hogy hátrább húzzák a színpadot a híd felé, illetve a korábban tervezett 90 perces programot lerövidítik 70 percre. Céljuk ezzel az - Juhász elmondása szerint -, hogy "se egy újabb West Balkán, se egy újabb 2006. október 23. ne alakulhasson ki".

Az időpont és a helyszín azért különösen fontos, mert a Fidesz a tüntetéshez közel, az Astoriához hirdette meg október 23-ai megemlékezését, ráadásul három órára. A BRFK-n korábban egyezetett a két szervezet azért, mert a két demonstráció résztvevői akadályozhatják egymás mozgását, de a megbeszélések eredménytelenül zárultak.

Mint arról beszámoltunk, a BRFK-n tartott egyeztetésen a Fidesz képviselője azt mondta, nem tudtak róla, hogy az Erzsébet híd lábánál tüntetés készül, amikor bejelentették az Astoriára vonatkozó terveiket. Amikor viszont megtudták, akkor úgy döntöttek, némileg arrébb helyezik a rendezvényt, és a színpadot is olyan irányba állítják, hogy a két tömeg ne keveredjen. A jegyzőkönyv szerint az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a két tömeg megérkezésének és elvonulásának útvonalai ütköznek. A Fidesz képviselője úgy reagált, hogy a "történelmi hagyományok" miatt nem engedhetnek többet. (A jegyzőkönyv másolatát itt megtalálja.)

Mivel a két fél nem tudott megegyezni, a jegyzőkönyv szerint a BRFK meg fogja vizsgálni, hogy meg lehet-e tartani egymás mellett a két rendezvényt.