Szemérmesen hallgatnak Gyurcsány csábításáról az MSZP-sek

Gyurcsány Ferenc, MSZP frakció, Kiss Péter
Vágólapra másolva!
Egymás között is alig beszélnek arról az MSZP-s parlamenti képviselők, hogy ki tartana a párt frakciójából való kilépést fontolgató Gyurcsány Ferenccel. Gyurcsány és nyolc képviselő távozását mindenki biztosra veszi, és ha még három ember vele tartana, az nagy pofon lenne az MSZP-nek, mert a Jobbiké lenne a legnagyobb ellenzéki frakció. Az MSZP vezetése békés válást akar és a Fidesz-KDNP együttműködés mintájára maga mellett tartaná a pártból menekülő Gyurcsányt.
Vágólapra másolva!

Már tényként kezeli az MSZP több parlamenti képviselője, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő vezetésével heteken belül több társuk kilép a szocialista frakcióból és külön képviselőcsoportot hoz létre. Az [origo] által megkérdezett frakciótagok szerint Gyurcsányék kiszakadása már nem is téma a képviselők között, mindössze arról találgatnak, hány tagú lesz az új frakció és Gyurcsány közvetlen szövetségesein kívül, kik lesznek még a tagjai.

Akik biztos Gyurcsánnyal tartanak

Az MSZP-s források szerint a kiszakadó frakciónak Gyurcsányon kívül biztos tagja lesz Baracskai József, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván. Egy, a korábbi kormányfővel nem rokonszenvező MSZP-s politikus arra alapozva mondta ezt, hogy ez a hét politikus írta alá még májusban azt az MSZP megújítást sürgető levelet, amely az egyik első jele volt a Gyurcsány és a pártvezetés közti konfliktus elmélyülésének. Ficsor kivételével a többiek tagjai az MSZP-n belül működő, Gyurcsány által irányított Demokratikus Koalíció Platform (DKP) vezetőségének is.

Új frakció létrehozásához legalább tíz képviselőre lenne szükség, vagyis Gyurcsánynak még akkor is további három képviselőt meg kellene győznie, ha a feltételezések szerint biztosan vele tartók valamennyien távoznak az MSZP képviselőcsoportjából. Több MSZP-s forrás szerint Gyurcsánnyal jó kapcsolatot ápol Szűcs Erika és Kolber István is - mindketten miniszterek voltak Gyurcsány miniszterelnöksége idején -, így többen valószínűnek nevezték az ő távozásukat is. Kolbert az [origo]-nak lehetséges kiválásáról azt mondta: egy ilyen döntést akkor kell meghozni, ha felmerül, de kétség kívül benne van a levegőben. Szűcs Erikát szerdán nem sikerült elérnünk.

Nem beszélnek az alkukról

Mindenképpen meglepetés lesz, hogy kik csatlakoznak Gyurcsány új frakciójához - mondta az [origo]-nak egy másik, Gyurcsánnyal szintén nem rokonszenvező frakciótag. Egy másik frakciótag ehhez annyit tett hozzá, a képviselők arról nem beszélnek egymás között, hogy Gyurcsány kiket keresett meg, és mi hangzott el ezeken a beszélgetéseken, ezt mindenki magánügyként kezeli. Ilyen jellegű egyeztetések jelenleg is folynak, legalábbis erre utal, hogy egy harmadik, Gyurcsánnyal jó viszonyt ápoló forrás arról beszélt az [origo]-nak, a héten találkozik a korábbi kormányfővel.

A lehetséges csatlakozók között a források Oláh Lajost, Sós Tamást, illetve Tóth József XIII. kerületi polgármestert említették. Oláh és Sós az [origo]-nak mindössze annyit mondott: a párt ügyeit a párton belül kell megoldani. Tóth kiválása azért lenne érdekes, mert az MSZP 58 tagú frakciójában rajta kívül csak a Gyurcsány korábban többször keményen bíráló Szanyi Tibornak sikerült egyéniben mandátumot szereznie. Tóthot szerdán nem sikerült elérnünk, egy frakciótag viszont azt mondta: a DKP-nak jelentős tábora van a XIII. kerületben. Igaz, Tóth az MSZP-n belül működő Baloldali Önkormányzati Szövetség elnöke is, emiatt többször meghívott vendége a párt elnökségi üléseinek, így a forrás szerint számára a döntés nem lesz egyszerű.

A Jobbik lehet a legnagyobb ellenzéki frakció

Egy frakciótag az [origo]-nak azt mondta: egyelőre az is kérdés, hogy a kiszakadás békésen, tárgyalásos úton fog-e megtörténni. A forrás szerint, ha eldurvulna a szakítás és Gyurcsány 12-nél több embert vinne magával, akkor az MSZP-frakció annyira megfogyatkozna, hogy a Jobbiké lenne a legnagyobb ellenzéki frakció a parlamentben (a Jobbik frakciójának jelenleg 46 tagja van). Ellenkező esetben - a forrás szerint - még egy harmonikusabb együttműködés is elképzelhető lenne a két frakció között, ami némileg a Fidesz és a KDNP együttműködésére hasonlítana.

Több MSZP-s politikus arra számít, hogy Gyurcsány jövő hét szombaton a DKP születésnapi rendezvényén jelenti be az MSZP-ből való kilépést. Erre utal Gyurcsány keddi Facebook-bejegyzése is, ahol úgy fogalmazott: "a Demokratikus Koalíció jelenséggé vált a közéletben, sokan az ellenzék reménységeként tekintenek rá. A felelősségünk emiatt is óriási. Most az első gyertya lángját elfújjuk a tortán, egy kicsit ünnepelünk, majd megbeszéljük, mit végeztünk eddig. Itt az ideje annak is, hogy eldöntsük: hogyan tovább". Ráadásul a DKP tagjai is nyíltan beszélnek a szakadásról, Varju László, a DKP igazgatója a Kossuth Rádiónak szerdán azt mondta: lemondtak az MSZP megújításáról. Hozzátette: képesek lesznek önálló képviselőcsoportot alakítani, a leendő frakció tagjait azonban nem nevezte meg.

Fél évig nem alakíthatnak új frakciót Gyurcsányék

Készül a kiválásra az MSZP jelenlegi vezetése is. A Népszabadság kedden arról írt, hogy múlt pénteken az MSZP több, Gyurcsányt nem támogató tagja - köztük Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Hiller István, Szekeres Imre - a Gyurcsány kiválása utáni időszakról egyeztetett. A lap szerint az egyeztetésre, amelyen közel 30 ember vett részt, de nem hívták meg Mesterházy Attila pártelnököt. A tanácskozás egyik résztvevője az [origo]-nak azt mondta: az "eszmecsere" célja az volt, hogy felkészüljenek a pártszakadás utáni időre. A forrás szerint nem forgatókönyveket vázoltak fel, hanem, abban maradtak, hogy az aktuális kérdésekről egyeztetni fognak.

A parlament házszabálya szerint az MSZP-ből kiváló képviselők azonnal nem alakíthatnak frakciót, még akkor sem, ha rendelkeznek a képviselőcsoport alakításához szükséges létszámmal, így fél évet a független képviselők között kell majd tölteniük. A Gyurcsánnyal tartó képviselők a bizottsági helyeiket is elveszíthetik, ha kilépnek az MSZP-frakcióból. A házszabály szerint azonban minden képviselőnek részt kell vennie a bizottsági munkában, így a korábbi gyakorlat alapján valószínűleg az MSZP-nek kell majd megjelölnie azokat a bizottsági helyeket, amelyeket átenged a függetlenek közé átülőknek. A fél év letelte után pedig a bizottsági helyek elosztásáról valószínűleg ismét az MSZP-vel egyeztethet Gyurcsányék pártja.

A Gyurcsány platformja és az MSZP közti viszony azt követően élesedett ki, hogy a DKP szeptember közepén felvetette: hívják vissza a frakció listán mandátumot szerzett tagjait, ez az 58 fős frakció 56 tagját érintené. Gyurcsány ezt azzal indokolta, hogy az MSZP a választások óta nem tudta növelni a támogatottságát. Az ötletről tárgyaló pártválasztmány a javaslat elutasítása mellett egy lehetséges pártszakadásra utalva azt is kimondta, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan". Gyurcsány helyzetét kedvezőtlenebbé tette, hogy hivatali visszaélés gyanújával hallgatta ki az ügyészség október elején a sukorói kaszinóberuházás miatt.