Az 1956-os szervezetek működésére és a megtorlások áldozataira fordítaná Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő az 1989 előtti rendszer egykori vezetőinek kiemelt nyugdíját. A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az 56-osoknak járó nyugdíjkiegészítés mértéke a Gyurcsány-kormány döntése miatt évek óta nem emelkedik.

A Fidesz-frakció napirendre veszi a szocializmus egykori vezetőit megillető, kiemelt nyugellátások megvonásának kérdését - mondta Wittner Mária, akinek javaslatára a kormánypárti képviselőcsoport foglalkozik majd a témával.

A fideszes országgyűlési képviselő kifejtette: a tanácskozáson arra tesz majd javaslatot, hogy a frakció szakmai osztálya alkosson jogszabálytervezet arra, hogy vonják meg az áldozatokénál "szemérmetlenül" magasabb nyugdíjat azoktól a "hóhéroktól", akik "az előző rendszerből éltek", köztük munkásőröktől, párttitkároktól. Ezt a pénzt pedig 56-os szervezeteknek és a megtorlások áldozatainak adná. Mint fogalmazott, "végre igazságot kellene tenni ebben az országban".

Wittner Mária elmondta, mindezt több magánszemélynek és 56-os szervezet képviselőjének, így például a Történelmi Igazságtétel Bizottságot (TIB) vezető Regéczy-Nagy Lászlónak a megkeresése után kezdeményezi. Regéczy-Nagy László úgy fogalmazott, az előző rendszer vezetőinek kiváltságai máig érintetlenek, "a kommunista állam akkor a hatalmukat védte, a jogállam ma a pénzüket védi". Mindketten rámutattak arra, hogy az 56-osoknak járó nyugdíjkiegészítés mértéke a Gyurcsány-kormány döntése miatt évek óta nem emelkedik, amit elfogadhatatlannak tartanak.