Gárdistákat állított elő a rendőrség Olaszliszkán

Vágólapra másolva!
Harminckét embert igazoltatott a rendőrség péntek este Olaszliszkán, ahol a Jobbik fáklyás felvonulással emlékezett az öt évvel ezelőtt elhunyt Szögi Lajosra. Az igazoltatott résztvevőkkel szemben, akik egy Új Magyar Gárda feliratú zászló alatt vonultak, feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt tett feljelentést a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Új Magyar Gárda feliratú zászló alatt, alakzatban állva, vezényszavakra akart koszorúzni az olaszliszkai megemlékezés több résztvevője péntek este, a rendőrség azonban megakadályozta ezt, és igazoltatta őket.

Olaszliszkán a Jobbik szervezett megemlékezést és fáklyás felvonulást Szögi Lajos halálának ötödik évfordulóján. A tiszavasvári férfit a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

A péntek esti megemlékezés nagyjából kétszáz résztvevőjét, akik közül többen jobbikos, illetve árpádsávos zászlót tartottak a kezükben, a rendőrök két oldalról sorfallal vették körül. A helyiek - a többségükben romák lakta területen - a kapukból, a kerítések mögül nézték a történteket. Néhányan bekiabáltak, amire a mintegy kétszáz résztvevő közül többen szidalmazással válaszoltak.

A rendőrség hangosbeszélőn tájékoztatta a résztvevőket, hogy szabálysértési eljárás indul ellenük, és egyben felszólította őket, amennyiben továbbra is alakzatban és vezényszóra haladnak, nem pedig a megemlékezéshez méltóan viselkednek, előállítják őket a sárospataki rendőrkapitányságon. Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy harminckét embert igazoltattak, velük szemben szabálysértési feljelentést tesznek feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel miatt.