A megyei önkormányzatok vagyonának átadásáról tárgyal a parlament

Vágólapra másolva!
2012. január 1-jétől állami tulajdonná válna a megyei önkormányzatok vagyona, az erről szóló pénteken benyújtott előterjesztést kedden tárgyalja a parlament.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés kedden tárgyalja azt a kormányzati javaslatot, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit. Az ingyenes vagyonátadáshoz az alkotmányt is módosítani kell. Ezt megelőzően, az ülésnap kezdetén a parlament megvitatja a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló jelentést, amelyet a kormánynak kétévente kell a parlament elé terjesztenie. Szintén általános vita lesz az agrárgazdaság tavalyi állapotáról, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományával összefüggő jogszabályváltozások esetében a módosító javaslatokat tárgyalják.

A megyei önkormányzatok vagyonának átadásáról szóló törvényjavaslattal és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítással a Fidesz-frakció kérésére egészítette ki keddi napirendjét a parlament. Az előterjesztés szerint 2012. január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, valamint állami kézbe kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, illetve a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények - a többi között a Szent János Kórház, a Nyírő Gyula Kórház, a Szent Imre Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház és a Heim Pál Gyermekkórház - vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Ezzel együtt az állam a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát is átvállalja.

E javaslatot és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítást összevontan tárgyalja a parlament. Az utóbbi arra irányul, hogy törvény rendelkezhessen úgy: lehetséges a helyi önkormányzati tulajdon ingyenes átadása az államnak, vagy más helyi önkormányzatnak. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indoklásában azt írta: a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő önkormányzatok helyzetét, amelyek adósságállománya a gazdasági növekedés egyik korlátja.