A győri környezetvédelmi hivatalnál láncolták le magukat Greenpeace- aktivisták

Vágólapra másolva!
Greenpeace-aktivisták odaláncolták magukat a győri környezetvédelmi felügyelőség recepciójánál lévő beléptető rendszerhez. A környezetvédők az almásfüzitői toxikus-hulladéktárolónak kiadott engedély miatt tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace lengyel, magyar, román és szlovák aktivistái szerda reggel lezárták a győri környezetvédelmi felügyelőség recepcióját azzal, hogy odaláncolták magukat a beléptető rendszerhez - közölte Vay Márton, a szervezet magyarországi szóvivője. Az aktivisták a tározóból kéthordónyi toxikus hulladékot vittek a felügyelőségre.

A környezetvédők azért tüntetnek, mert szerintük az almásfüzitői vörösiszap, illetve toxikus-hulladéktároló működésénél szabálytalan engedélyeket adott ki a felügyelőség. Azt szeretnék elérni, hogy vonják vissza azokat. A szerdai akciójukra odahívták az ügyészséget is, mert, mint azt a szóvivő elmondta, ha szabálytalan engedélyeket adott ki a hivatal, akkor nem a rendőrség az illetékes.

A Greenpeace közlése szerint 2010-ben a győri környezetvédelmi felügyelőség engedélyt adott évi 132 000 tonna, 161 fajta veszélyes hulladék és évi 280 000 tonna nem veszélyes hulladék komposztálására Almásfüzitőn, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. számára, ám a zöld szervezet szerint a tevékenység kockázatos és az engedélyben leírtakkal szemben nem zajlanak le a komposztálásra jellemző folyamatok.

Korábban Farkas Béla, a zrt. környezetvédelmi igazgatója elmondta, kész arra, hogy megvitassa a Greenpeace szakértőivel az általuk felvetett kérdéseket, és rendelkezésükre bocsássa a közérdekű adatokat. A cég közölte: tevékenységét a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően végzi.

A Greenpeace Orbán Viktor miniszterelnököt petícióban kéri, hogy állíttassa le a hulladékok beszállítását. Emellett, Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultak az ügy kivizsgálásáért.