Kivizsgáltatná a Mazsihisz, okoztak-e botrányt magyar szélsőségesek Auschwitzban

2011.10.19. 17:51

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége arra kérte a Legfőbb Ügyészséget, hogy vizsgálja ki, mi történt szerdán a lengyelországi Auschwitz-Birkenau haláltáborban. Az atv.hu szemtanúkra hivatkozva azt írta, egy 50-60 fős, náci jelképeket viselő magyar csoport botrányosan viselkedett Auschwitzban.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen egy csoport tagjai ellen, akik - mint a Mazsihisz szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében írta - a napokban az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén kialakított emlékhelyen a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg, náci karlendítéssel pózoltak, valamint éltették a harmadik birodalom vezérét.

"Ez a csoport cselekedetével meggyalázta a magyarság legnagyobb temetőjét, ahol 1944-ben több mint 400 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg" - olvasható a közleményben. Mint írták, a magyarul beszélő emberek cselekedete felháborodást és elkeseredést váltott ki a többi látogatóban. A Mazsihisz kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy haladéktalanul rendeljen el nyomozást annak érdekében, hogy az elkövetők személyét meg lehessen állapítani és büntetőeljárás alá lehessen vonni őket.

Az atv.hu 50-60 fős magyar csoportról számolt be

Az atv.hu szerdán szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy október 16-án egy körülbelül ötven-hatvan fős magyar csoport jelent meg Auschwitzban, az egykori náci haláltábor területén, ahol napjainkban múzeum és emlékhely működik.

A társaság tagjai közül sokan gárdista egyenruhát viseltek, többüknél volt árpádsávos zászló, és akadt, akinek nyakában horogkeresztes sál lógott - olvasható az atv.hu oldalon. A szemtanúk az atv.hu-t arról is tájékoztatták, hogy "a társaság tagjai nevetgélve, alpári megjegyzéseket téve, náci karlendítéssel pózolva fényképeztették magukat az Arbeit macht frei (...) felirat alatt".

Az atv.hu - mint írták - megkereste az emlékhely lengyel, de magyarul kitűnően beszélő idegenvezetőjét, aki azt mondta: a náci karlendítésekből, a szélsőjobboldali jelképekből és a holokauszt áldozatait keveslő megjegyzésekből semmit sem vett észre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK