Daniel Cohn-Bendit kapja az idei Jogtipró-díjat a Szabadság Körtől

Vágólapra másolva!
Többször megsértette a Szabadság Kör szerint Magyarország jogát a méltósághoz, ezért Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő kapja az idén a Jogtipró-díjat . A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, mások mellett a fideszes Balog Zoltán, Szájer József és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A díjat alapítása óta eddig Draskovics Tibor volt rendészeti miniszternek, illetve Robert Fico volt szlovák miniszterelnöknek ítélték oda.
Vágólapra másolva!

Daniel Cohn-Bendit, az Európai Zöld Frakció társelnöke kapja a Szabadság Körtől az idei Jogtipró-díjat. A szervezet közleménye szerint a politikus kijelentéseivel Magyarország méltóságához való jogát sértette meg többszörösen. Daniel Cohn-Bendit hevesen támadta a magyar médiatörvényt az Európai Parlamentben, ahol többször is összeszólalkozott Orbán Viktorral. A zöldpárti EP-képviselő például Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította a magyar kormányfőt.

A Szabadság-díjat Gubik László kapja, egy 24 éves felvidéki fiatal, aki 2011-ben magyar állampolgári esküt tett annak tudatában, hogy a szlovák állam megfosztja szlovák állampolgárságától. A díjátadót pénteken tartják.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, mások mellett a fideszes Balog Zoltán, Szájer József és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A kör tagjai évente tesznek javaslatot a Jogtipró-díj jelöltjeire, értékelve ezzel valamely intézmény, személy jelképes eseményhez köthető munkásságát. Szerintük a Jogtipró-díj nem csupán a demokrácia vagy az alapvető emberi és szabadságjogok semmibevételét jelképezi, "hanem egy életérzést, amit egy következmények nélküli országban élhetnek át az érintettek".

A Jogtipró-díjat 2009-ben adták át először, akkor Draskovics Tibor, korábbi rendészeti miniszter kapta, aki "rengeteget tett azért, hogy Magyarországon a szabadságjogokat talán legnagyobb mértékben a közbiztonság állapota sérti". A díjat tavaly Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta.