74 milliót követelnek a szegregáció miatt Hajdúhadháztól

Vágólapra másolva!
Hajdúhadház önkormányzatától hetvennégymillió forint szegregáció miatti kártérítést követel a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. A település elutasította a követelést.
Vágólapra másolva!

Hetvennégymillió forint szegregáció miatti kártérítést követel Hajdúhadház önkormányzatától a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke - közölte az MTI-vel a település fideszes polgármestere, Csáfordi Dénes.

Az Esélyt a Hátrányos Gyerekeknek Alapítvány pert indított a hajdúhadházi önkormányzat és az általa fenntartott Bocskai István általános iskola, valamint a Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskola ellen, mert szerintük a cigány tanulókat jogellenes szegregálják. A Legfelsőbb Bíróság 2008 novemberében helybenhagyta az első fokú ítéletet, amely kimondta: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el a település két általános iskolája.

A polgármester az MTI-nek elmondta: október elején kereste meg az önkormányzatot egy ügyvéd, hogy tájékoztassa az érintettek kártérítési igényéről. Az ügyvédet Alföldi-Lakatos Gábor, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke kereste meg, aki elsődlegesen peren kívüli megállapodásra hatalmazta fel. Az egyezségi ajánlat szerint 74 millió forintot követelnek a városi önkormányzattól, ez az érintettek számára fejenként 100 ezer forintot jelentene.

Amennyiben az önkormányzat eleget tenne az egyezségi ajánlatnak, az megszorításokhoz vezetne, intézmények bezárását és szociális juttatások befagyasztását jelentené - mondta a polgármester. Szerinte az egyezségi ajánlattal nem ért egyet a cigány kisebbségi önkormányzat sem.