Összesen huszonkétmilliárd forintba került a magyar EU-elnökség

Vágólapra másolva!
A magyar EU-elnökség operatív ügyeiért felelős kormánybiztos szerint az összeg "az egyik, ha nem a valaha volt legkisebb", mert az elmúlt évek soros elnökei közül minden tagállam több mint százmillió eurót költött az elnökségre.
Vágólapra másolva!

A felkészüléssel együtt összesen 70-75 millió euróba, vagyis körülbelül 22 milliárd forintba került a 2011 első félévi magyar uniós elnökség az elmúlt öt évben - mondta el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a magyar EU-elnökség operatív ügyeiért felelős kormánybiztos. Robák Ferenc szerint Magyarország átlag feletti színvonalon, de takarékos módon végezte el az elnökséghez kötődő feladatait.

A felkészülésre és lebonyolításra fordított összeg a kormánybiztos szerint "az egyik, ha nem a valaha volt legkisebb", hiszen az elmúlt évek soros elnökei közül minden tagállam több mint 100 millió eurót költött az elnökségi feladatokra és előkészületekre.

Magyarország idén január 6-án vette át ünnepélyes keretek között az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet június 30-ig töltött be. Júliusban, az elnökség lezárásáról zajló európai parlamenti vitában a magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőket mindenki dicsérte,

Orbán Viktor miniszterelnököt azonban többen keményen bírálták az Európai Parlamentben az elnökségről szóló vitában. A magyar elnökség alatt a magyar kormány az új médiatörvény és az alkotmány miatt kapta a legtöbb kritikát.

Orbán Viktor miniszterelnök július 1-jén, tíz liter tokajival együtt adta át az EU-elnökséget a lengyeleknek.