Újra kaphatnak fizetést az esztergomi képviselők

Vágólapra másolva!
A képviselő-testülete arról is döntött, hogy januártól nem lehet majd büntetni az ülésről távol maradó képviselőket és azokat, akik nem vesznek részt a bizottsági munkában. Miután az illetményszorzót is megemelték, az esztergomi képviselők januártól 1,6 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől visszamenőlegesesen kapnak fizetést az esztergomi képviselők - döntött a képviselő-testület a Fidesz többségi szavazataival. A helyi képviselők tavaly november, az adósságrendezés kezdete óta nem részesülhettek tiszteletdíjban, de az eljárás már lezárult.

A díj kiszámításához használt illetményszorzó mértékét a korábbi 1,1-ről 1,6-ra emelték, de az emelés csak 2012-től érvényes. A Fidesz-frakció megszavazta azt is, hogy ne lehessen szankcionálni az ülésről távolmaradókat és azokat, akik nem vesznek részt a bizottsági munkában.

A frakció leszavazta Nyíri Attila MSZP-s képviselőt, aki azt szerette volna, hogy a város anyagi helyzetére való tekintettel az idén térítés nélkül dolgozzanak, és jövőre is csak akkor legyen fizetésük, ha a gazdasági helyzet megengedi. Tétényi Éva független polgármester a visszamenőleges hatály módosítására kérte Steindl Balázs frakcióvezetőt, de ő a kérésnek nem tett eleget.

A képviselő-testület zárt ülésen választott aljegyzőt. A döntés után a polgármester az MTI érdeklődésére közölte, hogy az új aljegyző Balla Sándor, jelenleg Szegeden dolgozik.

Esztergomban a tavaly októberi választások óta patthelyzet van a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között.

Tétényi Éva 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzattól, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A Fidesz már az első képviselő-testületi ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később jelezte, az adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartja, ezért nem működik együtt a polgármesterrel.