A korábban fűtés nélkül maradt Pest megyei iskolák szinte mindegyikében újraindította a szolgáltató a gázszolgáltatást - közölte az önkormányzat sajtófőnöke. Két oktatási intézményben keddtől kapcsolják vissza a fűtést.

Kisebb átmeneti gondoktól eltekintve rendben újraindította a fűtést a szolgáltató azokban a Pest megyei iskolákban, amelyekben a fenntartó megyei önkormányzat tartozása miatt kikapcsolták a gázt - közölte a megyeháza sajtófőnöke hétfőn.

Ambrus András elmondta, hogy több iskolában már október 20-án sikerült újraindítani a fűtési rendszert. A leghamarabb az aszódi, az ócsai, az örkényi és a szigetszentmiklósi középiskolában kapcsolták vissza a gázt. A múlt héten csütörtökön  beüzemelték a rendszert a ceglédi Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskolában is, de egy részprobléma miatt oda hétfőn szerelőt kellett hívni, így még kissé akadozik a szolgáltatás.

Október 21-én további tíz megyei fenntartású oktatási intézményben kezdtek fűteni. A sajtófőnök elmondta, hogy a péceli Fáy András Mezőgazdasági, Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóinak, dolgozóinak kell a legtovább várniuk a fűtés újraindítására, mert abban az intézményben nem a Tigáz, hanem a Főgáz szolgáltat. A "technikai átfutási idő" ez esetben kicsit hosszabb, de keddtől nagy valószínűséggel ebben az intézményben is helyreáll a rend - fogalmazott.

A miniszterelnök szóvivője a múlt héten azt mondta: a kormány garanciát vállalt arra, hogy rendezi az érintett iskolák októberi, novemberi és decemberi gázszámláját. Az eddig felgyülemlett tartozás kiegyenlítéséről az önkormányzat és a gázszolgáltató cég fog egyeztetni "abban a tudatban, hogy a kormány és a megyei önkormányzatok között létrejött megállapodásnak megfelelően a megyei intézményeket január 1-jétől az állam fogja működtetni" - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülésén felkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy oldja meg a több Pest megyei iskolában kialakult tarthatatlan helyzetet.