Százmilliárd eurós nagyságrendű segítséget kér több nagy európai bank - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a hétvégi EU-csúcson alaposan előkészítették azokat a Görögország megmentését és az európai bankok feltőkésítését érintő lehetőségeket, amelyek közül a szerdai újabb találkozón választhatnak majd az uniós vezetők. A miniszterelnök szerint Magyarország a "kétharmados összefogás miatt áll viszonylag jól a lábán".

Orbán Viktor szerint a szerdai újabb EU-s csúcstalálkozón már alaposan előkészített lehetőségek közül fognak választani a közösség vezetői, és fontos döntések születnek majd. A vasárnapi brüsszeli tanácskozást a miniszterelnök úgy értékelte: "minden kérdést alaposan megrágtunk, de még egy falatot sem nyeltünk le; tehát ebéd közben vagyunk".

A vasárnap este Brüsszelben adott, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel sugárzott interjúban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy szerinte "a nehezebb részén vagyunk túl, az étel megrágása mindig nehezebb, mint egyszerűen csak nyelni egyet". A Görögország megmentését és az európai bankok feltőkésítését megvitató hétvégi csúcstalálkozóról Orbán Viktor elmondta, hogy több nagy európai bank óriási összegek nyújtását kéri, százmilliárd eurós nagyságrendű tételekről van szó.

Orbán Viktor szerint reális veszély, hogy segítség nélkül leáll a bankok hitelezése, és ha nincs hitel, megáll a gazdaság, nincs növekedés, nő a munkanélküliség és válságba kerülhetnek a családok, ezért a magyaroknak figyelniük kell az európai fejleményeket, hogy be lehessen építeni azokat az otthoni gazdaságpolitikába. Arra a felvetésre, hogy az euróválság könnyen előidézhet politikai bizalmi válságot, ikerválságot is az EU-ban, és vannak félelmek a két részre szakadásról, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy a bankválság, a gazdasági krízis előidézhet válságot "a miniszterelnökök klubjában" is, de ő ettől a válságtól kevésbé tart, a tagországok állam- és kormányfői ugyanis meg fognak állapodni "úgy, hogy az mindenkinek jó legyen".

Olyanfajta politikai bizalmi válság ugyanakkor előállhat - folytatta a miniszterelnök -, amely az európai polgárok és az európai intézmények között, illetve az európai polgárok, valamint az éppen aktuális nemzeti kormányok között jön létre - csakúgy, mint Görögországban, ahol most már nem csupán gazdasági válság van, hanem a helyzet lassan kezelhetetlenné válik.

Orbán Viktor szerint reális félelem, hogy ha a gazdasági növekedést nem sikerül megindítani, folyamatosan hanyatlik az európai gazdaság, az olyan szociális és társadalmi feszültségekkel jár, amelyek utána "a mindenkori kormányokkal szembeni elégedetlenségben öltenek testet, és akkor nem lesz, aki irányítson, kormányozzon, döntéseket hozzon, és Európa egy biztonságos, jól működő politikai intézményrendszerből egyszer csak egy rosszul működő, bizonytalan, kaotikus helyzetben találhatja magát".

Így Orbán Viktor szerint a stabilitás ma Európa minden országában a legfontosabb érték, és ezért van az, hogy Magyarország - "bár nekünk is nagyon sok gondunk van" - viszonylag jól áll a lábán, hiszen "mögöttünk egy kétharmados összefogás, nagy társadalmi egyetértés van". A kormányfő hozzátette, hogy ha ez a kétharmados háttér nem lenne, "akkor a magyar gazdaságot nem lehetne kivezetni azokból a bajokból, ahová az előző nyolc évben sodródott". Ez a másfél éve született összefogás a legnagyobb előnye Magyarországnak - mondta a 180 percnek Orbán Viktor.