Adótörvényekről és a korkedvezményes nyugdíjról tárgyal a parlament

Vágólapra másolva!
A kormány javaslata szerint jövőre már nem állapíthatnának meg korhatár előtti nyugdíjat, az áfa felső kulcsa 27 százalékra emelkedne, a baleseti adót pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának harminc százalékaként a biztosítók szednék be az autósoktól.
Vágólapra másolva!

Hatórás időkeretben vitatják meg kedden a képviselők a jövő évi adótörvényeket és a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését célzó kormányzati javaslatot.

A kormány tervei szerint az áfa felső kulcsa 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. A javaslat alapján a helyi építmény- és telekadót a forgalmi érték három százalékában maximálnák, míg a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékaként a biztosítók szednék be az autósoktól.

A személyi jövedelemadót érintő változás, hogy havi 202 ezer forintos jövedelemig megszűnne a 27 százalékos adóalap-kiegészítés, vagyis kivezetik a szuperbruttót, ugyanakkor megszűnne az adójóváírás is. A munkavállaló által fizetendő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mértéke egy százalékponttal 7,5 százalékról 8,5 százalékra emelkedhet jövőre.

Az adótörvények vitája után a képviselők megtárgyalják a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztést. Ez utóbbi alapján jövőre már nem állapíthatók meg korhatár előtti nyugdíjak, a jelenleg folyósítottakat pedig a korhatár előtti ellátásként - föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, fegyveresek esetében szolgálati járandóságként - kell tovább folyósítani.

Az adócsomagról szóló [origo]-s cikkeket itt és itt, továbbá itt meg itt olvashatják.