Az Alkotmánybíróságtól kéri Jóri András adatvédelmi ombudsman a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény megsemmisítését, mert szerinte a jogszabály lehetővé teszi, hogy a szolgálatok főigazgatója akár korlátlan ideig visszatartson közérdekű adatokat.

Az Alkotmánybírósághoz fordult Jóri András adatvédelmi biztos, mert a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény a szabályos minősítési eljárás garanciáit megkerülve, akár korlátlan ideig felhatalmazza a szolgálatok főigazgatóját közérdekű adatok visszatartására. A biztos az alkotmánysértő jogszabály megsemmisítését kérte.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint a szolgálat főigazgatója kizárhatja bármely, a szerv kezelésében lévő közérdekű adat megismerését, valamint megtagadhatja a tájékoztatást az érintett kezelt személyes adatairól és az adattovábbításról - áll az ombudsman közleményében. Jóri András szerint a jogszabály értelmében a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója korlátozhatja a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jogot.

Az ombudsman szerint a jogszabály értelmében megkerülhetők a titokszabályozásnak a garanciális elvei és szabályai, amelyek a minősített adat védelméről szóló törvényben - jelenleg egyébként sem kifogástalanul - csökkentik a szükségtelen és aránytalan jogkorlátozás lehetőségét. Hiányzik a korlátozás rendszeres felülvizsgálatának kötelezettsége és felülbírálatának lehetősége is, ráadásul a közérdekű adatok megismeréséhez való jog bármeddig korlátozható. A megfelelő garanciákat nélkülöző szabályozás szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást tesz lehetővé, ezért alkotmánysértő - áll Jóri András közleményében.