Államtitkárnak kiadva magát kilincselt pályázatokkal egy férfi

2011.10.26. 10:59

Munkához szeretett volna jutni - ezzel magyarázta próbálkozásait a bíróságon egy  férfi, aki magát telefonon szakállamtitkárnak hazudva vissza nem térítendő állami támogatást ígért különböző projektekhez.

Részben elismerte felelősségét a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon szerdán kezdődött pere első napján az a férfi, aki magát államtitkárnak kiadva tárgyalt pályázatokról. A vádlott - aki ellen hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt indult eljárás - magát Szaló Péternek, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkárának nevezve 2009-ben és 2010-ben többeket megkeresett telefonon azzal, hogy vissza nem térítendő állami támogatást szerezne projektekhez.

"Munkához szerettem volna jutni" - védekezett a bíróságon G. János, aki elmondta: a Közbeszerzési Értesítőből szerzett tudomást arról a két projektről, amelyeknek általa feltételezett döntéshozóit megkereste.

G. János 2009 júliusában telefonon felvette a kapcsolatot az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjével, és felajánlotta segítségét az igazgatóságnál folyamatban lévő uniós projektek sikeres lebonyolításához. A vádlott és az igazgató között több telefonbeszélgetés zajlott, és kétszer személyesen is találkoztak. A vádlott azt ígérte, hogy az egyik folyó revitalizációjához a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tartalékalapjától egyszeri, vissza nem térítendő támogatást szerez. Ennek fejében azt kérte, hogy a közbeszerzési eljárás nyertesének kilétét az eredmény hivatalos kihirdetése előtt közöljék vele.

Az igazgatónak később beismerte ugyan, hogy nem ő az államtitkár, de azt állította: annak megbízásából jár el. Az igazgató ezek után megszakította a kapcsolatot a férfival, aki pár hónappal később hasonló trükkel kereste meg Nádudvar polgármesterét. Neki is Szaló Péternek adta ki magát, és egy beruházás önerejének előteremtéséhez ajánlott segítséget, ezért 6-7 millió forintot kért, de ott is lelepleződött - olvasható a vádiratban.

A férfi a tárgyaláson azzal védekezett: először valóban az államtitkár nevén mutatkozott be, de a második találkozón már mindkét esetben felfedte kilétét. Tagadta, hogy ekkor azt állította volna: Szaló Péter nevében jár el, csupán azt állította, hogy ismeri az államtitkárt. Elmondása szerint nem ígért állami pluszforrást, mert nem is volt olyan kapcsolatrendszere, amelyen keresztül ezt el tudta volna intézni, csupán saját cége "pályázatíró képességeit" ajánlotta fel. Hozzátette: pénzt nem kért, hanem azt próbálta elérni, hogy megbízást kapjon épületgépészettel foglalkozó vállalkozása.

A férfi 2005 elején adócsalásért és okirat-hamisításért tíz hónap, 2009-ben csalásért egy év négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.