Makacs dohányosokkal kezdené a kényszerterápiát a kormány

2011.10.28. 9:19

A tüdő- és a szívbetegeknél vezeti be először a kormány azt az elvet, hogy aki nem járul hozzá saját gyógyulásához, az kevesebb állami támogatást kap gyógyszereihez. Az orvosoknak kell majd jelezniük, hogy a betegek életmódváltással maguk is hozzájárulnak-e gyógyulásukhoz. A krónikusan túlsúlyos embereknek nem kell aggódniuk: tőlük akkor sem vesznek el pénzt, ha nem tudnak lefogyni.

"Fontos, hogy leszoktassuk a tüdőbetegeket a dohányzásról, de nem szabad a nehezebb eseteket rögtön a Taigetoszról ledobni" - mondta az [origo]-nak Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az egészségügyi államtitkárság tervezetéről, amely szerint jövőre csökkentenék azon betegek gyógyszertámogatását, akik nem hagyják abba a dohányzást.

Szerdán számolt be a Népszabadság arról, hogy "büntetést fizetnek jövőre azok a betegek, akik nem viselkednek elég jól" (erről bővebben itt olvashat). A lap birtokába került tervezet szerint a betegeknek vállalniuk kell, hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javítanak az állapotukon, különben az eddiginél kevesebb támogatást kapnak a gyógyszereikre.

A tüdőbetegekkel és a szívbetegekkel kezdenék

"A cél nem a büntetés, hanem az ösztönzés" - közölte az [origo]-val a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága. Az egészségügyi államtitkárság szerint "első körben a krónikus tüdőbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek esetében vezetnék be a beteg-együttműködést támogató rendszert". Vagyis a változás a tüdőbetegek mellett először a szívbetegekre, a stroke-ban vagy például a hipertóniában (magas vérnyomásban) szenvedőkre vonatkozna.

A tervek szerint a betegeknek uniós forrásból ingyenes leszoktatási programot indítanának, amelyen "ha a beteg részt vesz, és leszokik a dohányázásról, a gyógyszereire teljes támogatást kap. Ha a programban nem kíván részt venni, vagy a leszokás a dohányzásról nem sikerül, akkor kevesebb támogatást kapna" - írta az államtitkárság. Azt "a leszoktatási programot koordináló szakorvosnak szükséges igazolnia", hogy a beteg valóban abbahagyta-e a dohányzást - tette hozzá az államtitkárság.

Az egészségügyi államtitkárság nem közölt konkrét összegeket, mennyivel kellene majd többet fizetnie a leszokásra képtelen betegnek. Erről csak annyit írtak: "az esetleges térítési díj emelkedésének mértéke nagyságrendekkel elmarad attól, amit egy átlagos dohányos cigarettára költ havonta". Jelenleg egy doboz cigaretta ára öt-hatszáz forint. Ha egy erős dohányos naponta egy doboz cigarettát szív el, havonta nagyjából 15-20 ezer forintot költ cigarettára. Az államtitkárság hozzátette, hogy ha a beteg a későbbiekben leszokik a dohányzásról, "a további terápiában a gyógyszer teljes támogatását megkapja".

Gyakori, hogy a betegek sem teszik le a cigit

Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. Az uniós állampolgárok egyharmada dohányzik rendszeresen, évente 650 ezer dohányzással összefüggésbe hozható haláleset történik az EU-ban, az elhunytak mintegy felének életkora 35-69 év - olvasható az Unió ezzel foglalkozó oldalán.

Az Európai Unió statisztikái szerint a 15 évesnél idősebb magyarok több mint negyede dohányzik mindennap, ami magasabb, mint az uniós átlag, de például elmarad a görög adatoktól. Ugyanez igaz a testtömegindexre (ez az adat azt mutatja, hogy egy ember súlya meghaladja-e a testmagasságához tartozó átlagos testsúlyt). A 18 évesnél idősebb magyarok több mint ötödének magasabb a testtömeg-indexe, mint az uniós átlag.

Losonczy György azt mondta, hogy jelenleg a tüdőbetegeknek felírt gyógyszerek havonta tíz-húszezer forintba kerülnek, de ennek csak nagyjából a tíz százalékát fizeti a beteg, egy-kétezer forintot, a többit az egészségbiztosító finanszírozza. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója hozzátette, hogy "biztosan lesz, akinek lendületet ad a gyógyszer drágulása, elmegy a leszoktatási programra,és abba is tudja hagyni a dohányzást, de a többségnél valószínűleg rögtön nem használ az intézkedés".

A tüdőgyógyász szerint valóban az eddigieknél jobban kell ösztönözni a dohányzókat a leszokásra, mert "rendkívül gyakori, hogy a betegségük ellenére sem teszik le a cigit", ugyanakkor szerinte "nem lenne jó, ha az intézkedés miatt a betegek nem váltanák ki a még drágább gyógyszereket".

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Sok dohányos fél a kudarctól

"Aki nem hajlandó leszokni, fizessen többet, de azt ne büntessék, aki nem tud leszokni" - mondta az [origo]-nak Mucsi János tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért egyesület elnöke. Szerinte "jogos változtatás lenne", ha a gyógyszertámogatás csökkentésével ösztönöznék a betegeket a leszokásra, de azoktól szerinte nem szabad megvonni a támogatást, akik megpróbálják, de nem tudnak leszokni.

Mucsi azt mondta: "tudomásul kell venni, hogy a dohányzásfüggőség betegség, és csak orvosi segítséggel sikerülhet a leszokás". Mucsi tapasztalatai szerint sok tüdőbeteg azért mondja, hogy nem hajlandó leszokni, mert "fél a kudarctól, hogy nem sikerül majd végleg letenni a cigit, ezért az orvos előtt kijelenti, hogy meg sem próbálja abbahagyni".

"Elengedhetetlen a valóban működőképes leszoktató rendszer" kialakítása Mucsi szerint, ez azonban költséges lehet, mivel a tervezett leszoktató programok mellett a kormánynak finanszíroznia kell majd azokat a gyógyszereket is, amelyek segíthetik a leszokásban a betegeket. Mucsi szerint ez akár havonta húsz-huszonötezer forint is lehet betegenként.

 

 

Azért nem kell fizetni, ha nem sikerül lefogyni

Az egészségügyi államtitkárság szerint az intézkedésre azért van szükség, mert "a fejlett országokban a krónikus betegségek kezelésében a hatékonyságot leginkább csökkentő tényező a beteg-együttműködés hiánya". Az államtitkárság szerint például a kórházi beutalások tíz százaléka vezethető vissza a betegek együttműködésének hiányára. Az államtitkárság azt írta: "a jó beteg-együttműködés jelentősen csökkenti a kórházba utalási kockázatot és az egészségügyi kiadásokat".

Az egészségügyi államtitkár ezért a jövőben nemcsak a dohányzó, hanem az elhízott betegeknek is indít hasonló programot. Az nem derül ki az államtitkárság válaszaiból, hogy az elhízott embereknél milyen kritérium alapján döntenek majd a gyógyszertámogatás csökkentéséről. Az államtitkárság mindössze annyit közölt: a túlsúlyos embereknek nem kell tartaniuk attól, hogy többet kell fizetniük a gyógyszerekért, ha nem tudnak lefogyni, mivel az elhízásnál "a beteg objektív felelőssége nehezen vizsgálható", ezért a testsúly nem befolyásolja majd a gyógyszertámogatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK