Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2011.11.02. 6:34

A szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében tilos avart és kerti hulladékot égetni a fővárosban.

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, a Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredménye mindkét napon elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot is.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendelte az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkérte a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását - közölte a hivatal. Tarlós István azt kérte az érintettektől, hogy ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket; lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.

Ha a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK