Bevezeti az orvosi e-receptet a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány kétmilliárd forintos tőkével létrehoz egy úgynevezett praxiskezelő központot, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisokat. Jövőre bevezetik az elektronikus receptet is.
Vágólapra másolva!

Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet - döntött a kormány szerdán. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte, az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és a szükséges rendeletek elfogadása után még az idén mintegy kétmilliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését - közölte az államtitkár. Szócska Miklós hozzátette azt is, hogy a praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

Szócska Miklós elmondta: miután az elmúlt években nem volt fizetőképes kereslet a háziorvosi praxisra, az egy-két milliótól tízmillió forintig megszabott árakon nehezen, vagy időnként el sem keltek a praxisok, és "visszaszálltak" az önkormányzatra. Ezzel párhuzamosan pedig elöregedett a háziorvosi kar. Ennek a folyamatnak szeretne gátat szabni a kormány a praxiskezelő létrehozásával.

Az államtitkár szerint 8-10 milliós árat lehet majd szabni a háziorvosi praxisokért, amelyeket a praxiskezelő központ által nyújtandó hosszú lejáratú, kamatmentes hitelek segítségével vásárolhatnak meg a fiatal orvosok.

A kormány döntése értelmében a társadalmi szükségleteknek megfelelően szabályozzák a területi egészségügyi ellátási kötelezettségeket annak érdekében, hogy "egyértelmű legyen, ki, hol, hogyan jut ellátáshoz" - mondta Szócska Miklós.

A betegjogok megerősítése érdekében törvényi felhatalmazás születhet arra, hogy létrejöjjön a nemzeti betegfórum, a gyógyszerfelhasználásban pedig igyekeznek érvényesíteni az egyéni felelősséget. Kedvezményt kap az, aki együttműködik az orvossal - mondta az egészségügyi államtitkár. A tervezett jogszabályok támogatást nyújtanának majd a kisforgalmú patikáknak is ahhoz, hogy fennmaradhassanak.

Szócska Miklós államtitkár bejelentette azt is, hogy jövőre bevezetik az elektronikus (e)-receptet, részletek azonban erről egyelőre nem hangzottak el.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón megjegyezte: az intézkedések célja többi között az, hogy a gyógyszerfelhasználás tudatos legyen, a gyógyszerkassza pedig 2012-ben is fenntartható.