A szmogriadó küszöbén áll tíz magyar város

levegőszennyezés
A levegőszennyezés még mindig komoly problémát jelent az európai országokban
Vágólapra másolva!
Szerda óta sokat romlott a légszennyezettség Magyarországon: már tíz városban is olyan magas a légszennyezettség, hogy hamarosan szmogriadót kell elrendelni, vagy már el is rendelték. Budapest pénteken érheti el ezt a küszöböt, de a legtöbb szálló port a levegőben Pécsett, Debrecenben, Várpalotán és Nyíregyházán mérték.
Vágólapra másolva!

Hamarosan több magyar városban is szükség lehet szmogriadó elrendelésére, miután szerdához képest a mérések szerint sokat romlott a levegő minősége a legtöbb városban. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint a szálló por (PM10) koncentrációja 21 városban - köztük Budapesten - lépte át a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis emelkedett a még egészséges szint másfélszeresére, 75 mikrogramm/köbméteres mértékre. Ez csaknem az összes olyan város, ahol PM10-koncentrációt mérő állomás található.

A szmogriadó szintje 100 mikrogramm/köbméternél van, ennél magasabb értékeket összesen tíz városban mértek: Nyíregyházán (150,4), Pécsett (145,7), Várpalotán (139,3), Debrecenben (136,9), Szegeden (118,7), Székesfehérváron (114,1), Tökölön (109,4), Ajkán (106,2), Miskolcon (104,5) és Budapesten (a Teleki téren 122,3).

A legrosszabb a helyzet Nyíregyházán, ahol lényegében hatodik napja szmogriadó van. A többi városban egyelőre nem rendeltek el szmogriadót. Annak enyhébb, tájékoztatási fokozata Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán van érvényben.

Budapesten szerdán rendelték el a tájékoztatási szintet, amelyet csütörtökön is érvényben tartanak. Mivel azonban a mérések szerint az elmúlt egy napban három mérőállomáson is meghaladta a 100 mikrogrammos szintet a szálló por koncentrációja, ha a helyzet nem változik, feltehetően pénteken el kell rendelni a szmogriadót. A legutóbbi mérések szerint mind a 12 fővárosi mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási szintet a szálló por szintje. A VIII. kerületi Teleki téren három napja 100 felett van a PM10-koncentráció (legutóbb 122,3 volt), az Erzsébet téren 103,7, Csepelen pedig 113,7 a legfrissebb adat.

Egyre több helyen élénkül meg a délkeleti szél csütörtökön délután és pénteken, ami valamelyest hozzájárul a légszennyezés csökkenéséhez. Az északkeleti országrészben azonban alig mozdul a levegő, tehát marad a szmogos idő. Csapadékra vasárnap estig nem lehet számítani, így az eső sem mossa ki a levegőből a szálló port. Továbbra is anticiklon okoz száraz, derült, eseménytelen időt, vagyis csak lassan tisztulhat a városok levegője. Vasárnaptól kezdve azonban alapvetően felhős időre van kilátás, ami hozzájárul a levegő minőségének javulásához. Elszórtan eső, zápor is kialakulhat, elsősorban a Dunántúlon - közölte csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat. (További részletek erről itt.)

Forrás: MTI/Vajda János
Füst gomolyog egy kéményből Miskolcon, ahol megnőtt a szálló por koncentrációja, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A szmogriadóval foglalkozó kormányrendelet a porszennyezettségben három határértéket határoz meg: az egészségügyi határérték a szállópor esetén 50 mikrogramm/köbméter, tájékoztatási szint 75, a riasztási szint pedig 100 mikrogramm köbméterenként. A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők egészségét veszélyezteti, nekik lehetőleg kerülniük kell a szabadban való tartózkodást. A tájékoztatási szint átlépésekor a lakosság figyelmét fel kell hívni a levegő szennyezettségére, a riasztási szint tartós átlépése pedig szmogriadóhoz vezethet.

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha a riasztási szintet legalább két mérőállomáson, két napon át meghaladja a szállópor koncentrációja, és ha fennáll a veszély, hogy a légszennyezettség tartósan túllépi a határértéket. Budapesten a szmogriadóhoz három mérőállomás adataira van szükség, kisebb városok esetében pedig, ahol csak egy mérőállomás van, annak az adatait kell alapul venni. Szmogriadó esetén a városok életbe léptetik saját szmogriadótervüket, amelyben szerepelhet például az autóforgalom korlátozása vagy lehetőség szerint alacsonyabb kéntartalmú tüzelőanyagok használatának az előírása.


Hová menekülnek a szmog elől a kismamák?
Az ÁNTSZ tanácsai szerint a szmogriadó által érintett városokban élők számára érdemes kerülni a sétát a forgalmas útszakaszok környékén. A tisztiorvosi szolgálat javaslatai szerint kerülni kell a gyerekekkel a szabadtéri programokat, a kerékpározóknak pedig érdemes a munkavédelmi üzletekben beszerezhető porvédő maszkot viselniük. A szellőztetésre ezekben a napokban a déli órák a legalkalmasabbak, mert ilyenkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

A szmogriadóval és a légszennyezettséggel kapcsolatos híreinket folyamatosan követheti ezen az oldalon. Ebből a cikkből pedig megtudhatja, hogyan hat a szervezetre a szállópor.