Megerősítette az [origo]-nak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy holtan találták gyöngyöspatai otthonában Eszes Tamást, a Véderő félkatonai szervezet vezetőjét. A Heol.hu internetes oldal meg nem nevezett információkra hivatkozva azt írja, hogy a férfi öngyilkos lett.

Csütörtökön a késő esti órákban fejeződött be a helyszíni szemle abban a házban, ahol holtan találták Eszes Tamást, a Véderő nevű félkatonai szervezet vezetőjét - közölte péntek reggel az [origo]-val a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. A Heol.hu arról számolt be, hogy Eszes Tamás egy fészerben akasztotta fel magát.

A rendőrség munkatársa kérdésünkre azt mondta, nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy Eszes valóban öngyilkos lett-e. Hozzátette, hogy továbbra is szakértők dolgoznak az ügyön.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa az [origo]-nak csütörtökön azt mondta, hogy csütörtök délután gyöngyöspatai lakásában holtan találták a Véderő vezetőjét, arról azonban, hogy pontosan mi történt, egyelőre nem tudott információkkal szolgálni.

Az [origo] telefonon beszélt Juhász Oszkárral, Gyöngyöspata polgármesterével, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az öngyilkosságról szóló értesüléseket. Azt mondta, mivel Eszesnek nincsenek rokonai a településen, megkérdezni sem tudja senkitől, hogy igaz-e a hír. Az [origo] hívta Eszes mobiltelefonját, de azt nem vette fel senki.

Az egyik gyöngyöspatai lakos kérdésünkre azt mondta, hogy Eszes öngyilkosságáról csütörtök délután öt óra óta keringtek pletykák a településen, részleteket azonban ő sem tudott mondani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Eszes Tamás a Véderő vezetője. További képekért kattintson a fotóra!

A Heol.hu azt írja, hogy Eszes néhány hónapja költözött élettársával és annak gyermekével mostani lakásába. A lap úgy tudja, hogy mindenszentek óta egyedül volt, szombaton jöttek volna vissza hozzá szerettei, akik rokonaiknál töltötték az ünnepet Szolnokon. Eszes csütörtökön délután öttől kempoedzést tartott volna a faluban, ám nem érkezett meg, ezért keresték otthonában, ahol már holtan találták.

A Véderő idén tavasszal azzal került be a köztudatba, hogy húsvét előtt több cigány nőt és gyereket utaztattak el Gyöngyöspatáról, mert a félkatonai szervezet önvédelmi és kiképzőtábort indított lakóhelyük közelében. A Vöröskereszt akkor az [origo]-nak azt mondta, csupán egy korábban megszervezett húsvéti kirándulás miatt hagyták el közel háromszázan a települést.

Eszes Tamás a legutóbbi polgármester-választáson jelöltként is indult Gyöngyöspatán, de veszített a Jobbik jelöltjével szemben.

Forrás: MTI/Komka Péter
Rendőrök helyszínelnek egy gyöngyöspatai családi ház udvarán, miután a helyszínen holtan találták Eszes Tamást. További képekért kattintson!

Júniusban egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt. A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy évre felfüggesztette. A vád szerint Eszes Tamás ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án, hétfőn hajnalban garázdaság gyanújával elő akarták állítani Gyöngyöspatán. Többször az egyik intézkedő rendőr arca felé ütött, majd harapott és rúgott. Az incidens az után történt, hogy a Jobbik gyöngyöspatai polgármesterjelöltje bejelentette, hogy Eszes rátámadt.

A Véderőről és a gyöngyöspatai eseményekről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.