Tarlós kivizsgáltatja az elrontott szmogriadót

Vágólapra másolva!
A korábbi bejelentéshez képest nem pénteken, hanem csak szombat reggel hat órakor lép életbe a szmogriadó riasztási fokozata Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnali közleménye még arról szólt, hogy péntektől él a szmogriadó, napközben azonban ezt módosították. A történtek miatt az épp külföldön tartózkodó főpolgármester vizsgálatot indított. Akiket a rendőrség megbüntetett, azokat kártalanítják.
Vágólapra másolva!

Várjuk a jelentkezését azoknak, akik bírságot kaptak a tévesen meghirdetett szmogriadó miatt. Kérjük, írjanak a [email protected] címre, a tárgyba írják be, hogy szmogriadó!

Péntek hajnalban a Főpolgármesteri Hivatal azt közölte, hogy a budapesti levegő szennyezettség mértéke miatt Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó a riasztási fokozatát. Az MTI által hajnali háromkor kiadott közleményben az állt, hogy pénteken reggeltől lép életbe a riadó, ami azt jelenti, hogy 6-22 óráig megtiltották a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek közlekedését. A rendőrség délelőtt el is kezdte az autósok ellenőrzését és büntetését.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A Főpolgármesteri Hivatal kora délután kiadott közleményében azonban arról tájékoztatott, hogy a szmogriadó miatti korlátozásokat csak november 5-én, szombat reggel hat órától kell alkalmazni. Később a hivatal egy újabb közleményt adott ki, amely szerint Tarlós István "azonnali hatállyal vizsgálatot indított" az ügyben. A közlemény szerint Tarlós New Yorkban tartózkodik, a vizsgálatot akor rendelte el, amikor "tudomására jutott, hogy a szmogriadó ügyében félreérthető, pontatlan tájékoztatás született az ő nevében".

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója a hajnali közlemény módosítását azzal indokolta az [origo]-nak, hogy erre egy jogszabályi lyuk miatt volt szükség. Ahhoz ugyanis, hogy a riasztás szerinti korlátozások már péntek reggel hat órától életbe lépjenek, már előző nap éjfélig ki kellett volna adniuk a riasztási fokozatot. Ők viszont csak éjfél után kapják meg azokat értékeket, melyek indokolták a szmogriadó elrendelését - mondta a kommunikációs igazgató, hozzátéve: annak elkerülésére, ami pénteken történt, a közgyűlés módosítani fogja a rendeletet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság délután kiadott egy közleményt, amely szerint intézkedni fognak azoknak a helyszíni bírságoknak a felülvizsgálatáról, amelyeket a szmogriadó szombati kezdetéről szóló bejelentés előtt szabtak ki. Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás kérdésünkre azt mondta, azt nem tudni, hány autóst bírságoltak meg, de megjegyezte, hogy nem valószínű, hogy nagy számról van szó, mert nem volt fokozott ellenőrzés.

A BRFK azt közölte az [origo]-val, hogy méltányos és korrekt eljárásra számíthatnak a pénteken megbirságolt autósok. Akik ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, azok ellen nem tesznek feljelentést, mert nem történt szabálysértés, a helyszíni bírságokat pedig felülvizsgálják.

A rendőrség délelőtt még azt közölte, hogy fokozott ellenőrzést tartanak. "Minden eset egyedi", de a gyakorlatban az ellenőrzés úgy zajlik, hogy ha a rendőr észrevesz egy piros vagy fekete plakettes kocsit, akkor megállítja, megkéri, hogy parkoljon le a legközelebbi ponton, azután pedig figyelmeztethet, 3-20 ezer forintos helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentéssel élhet, amely akár százezer forintos büntetést is vonhat maga után - sorolta Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője.

A Tele5 Taxi vezetője pénteken az [origo] kérdésére azt mondta, a taxisaik a Budaörsi úton látták, amint a rendőrök félreállították a piros vagy fekete plakettes autókat. A környéken emiatt komoly torlódás alakult ki - tette hozzá.

A riasztási küszöböt, azaz a 100 mikrogramm/köbméteres koncentrációt az ország tíz városában lépte át pénteken a szálló por (PM10) szintje. Ide tartozik Budapesten, Nyíregyházán és Várpalotán kívül Pécs, Székesfehérvár, Tatabánya, Oszlár, Kazincbarcika, Debrecen, Miskolc. Napok óta különösen rossz a levegő Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon is, ezekben a városokban azonban egyelőre nem rendeltek el szmogriadót, legfeljebb annak enyhébbi, tájékoztatási fokozatát.

Budapesten pénteken az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint az összesen 12-ből négy mérőállomás jelzett a riasztási küszöb feletti szállópor-értéket, további öt nagyon magas értéket mutatott, de az összes mérőállomás adatai szerint az egészségre még nem veszélyes határérték több mint másfélszeresét mutatták a műszerek. A legrosszabb helyzet napok óta a belvárosban van.

Emiatt pénteken Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadót, és az eddig is érvényes tűzgyújtási tilalom mellett 6-22 óráig megtiltotta a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek közlekedését. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.