A politika nyert a gyöngyöspatai cirkusszal

Gyöngyöspata, riport, Eszes Tamás halálának másnapján
Vágólapra másolva!
Csillapodott, de nem tűnt el teljesen az etnikai feszültség Gyöngyöspatáról. Akik eddig utálták a cigányokat, azok most sem szerették meg őket, és a helyi fiatalok szerint néha utánuk kiabálnak, hogy cigány. Újabb ellenségeket azonban nem szerzett senki, és a tavaszi konfliktusok középpontjában álló Véderő vezetője is megtalálta a helyét. Többen azonban attól tartanak, hogy Eszes Tamás csütörtöki halála felszíthatja az indulatokat.
Vágólapra másolva!

"Az Esze Tamás miatt jöttek? Felakasztotta magát, hallották?" - rohantak az [origo] tudósítói után a gyöngyöspatai cigánysor utcáján a gyerekek, tévesen kiabálva Eszes Tamás nevét. A településen alig lehetett embert látni pénteken délután, a többségében cigányok lakta részen viszont nagy volt a mozgás.

Többen az utcán beszélték, hogy mi történt a Véderő vezetőjével, akit csütörtök délután találtak holtan a házában. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, de a jelek szerint a 47 éves férfi öngyilkos lett, legjobb barátja talált rá, állítása szerint a kazánházban akasztotta fel magát. Eszes halálát a romák és nem romák is hitetlenkedve fogadták. Erős, határozott embernek tartották, az [origo]-nak nyilatkozó közeli barátja szerint mégsem volt rendíthetetlen.

"Mikor idekerült, keménykedett"

Gyöngyöspata nem csak Eszes halála miatt került be a hírekbe. Tavaly márciusban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai járőrözni kezdtek a település romák lakta részein, húsvétkor pedig közel 300 roma asszonyt és gyermeket vittek el buszokkal többek között Csillebércre, mert a Véderő a romák házai mellett szervezett kiképzőtábort. Április végén újra konfliktus alakult ki a a helyi cigányok és - többek között - a Véderő tagjai között: négy férfi éjjel bement a cigányok utcájába, ahol tömegverekedés tört ki, legalább három ember megsérült, és többet előállítottak a rendőrök (Eszes akkori nyilatkozatát itt olvashatja).

Mára a feszültség kevésbé éles. A cigánysoron lakók szinte mindegyike hallott Eszes haláláról, többségük az esti híradóban vagy az interneten látta. A legtöbben nem sajnálkoztak, nevetve említették Eszes nevét, néhányan azonban sietve hozzátették, hogy "mégiscsak meghalt egy ember", ezért nem örülnek. Volt olyan is, aki a férfi halála miatt kiújuló etnikai konfliktusoktól tart, mondván "ezt is a cigányokon verik le majd".

"Meghalt a vezér" - mondta egy a boltból kifelé tartó férfi, majd szűkszavúan hozzátette, hogy nem tartotta rossz embernek Eszest. "Mikor idekerült, keménykedett, de azóta lenyugodott." Eszes két hónapja költözött Gyöngyöspatára, konfliktusa azóta nem volt a cigánysoron lakókkal közeli barátjának felesége szerint.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

"Azt hiszik, hogy lopni akarunk"

"A falubeliek gyanakodva néznek ránk, ha bemegyünk a boltba. Egyből azt hiszik, hogy lopni akarunk. Meg néha ránk kiabálnak, hogy cigány" - felelték az egyik hídon mobiltelefonról zenét hallgató fiatalok arra a kérdésre, hogy milyen ma Gyöngyöspatán a hangulat. "Szeretünk is, meg nem is Patán lakni" - mondta az egyik tizenéves fiú, bővebben azonban nem fejtette ki, miért. "Vannak, akik elmennek. Én azt mondom: ha ide születtem, itt is haljak meg" - tette hozzá egyikük.

Egy cigány asszony azt mesélte: öt év körüli kisfia megijed, ha idegent vagy rendőrt lát, egyszer pedig azt kérdezte, hogy vajon megéri-e, hogy felnőtt legyen. Több más szülő is azt állította, hogy élesen élnek a kisebb gyerekekben a tavasszal történtek. Farkas János, a helyi kisebbségi cigány önkormányzat vezetője szerint azok maradtak meg cigányellenesnek, akik korábban is azok voltak. A meglévő kapcsolatok nem romlottak tovább a településen történt incidensek ellenére sem.

Túl rövid volt a kutya lánca

Az egyik legfontosabb változás a cigányok szerint, hogy naponta 10-15-ször is körbemegy egy rendőrkocsi a házaik között. Tudósítóink két-három óra leforgása alatt ötször látták a rendőröket elhajtani, egyik alkalommal igazoltattak is pár fiatalt. Több cigány is arról számolt be, hogy azóta fokozott a rendőri ellenőrzés, mióta a jobbikos Juhász Oszkár lett a polgármester.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Az egyik asszony azt állította, azért kapott pénzbüntetést, mert az úton tolta a babakocsiját. A rendőrök azt mondták neki, hogy nem megfelelően használta a közutat, valakit pedig azért büntettek harmincezer forintra, mert az udvarra kikötött kutya lánca nem érte el a három métert. "Esténként van, hogy átszaladok a szomszéd házba édesanyámhoz. Előfordul, hogy nincs nálam személyi igazolvány. Mindig attól rettegek, nehogy pont akkor állítsanak meg igazoltatni a rendőrök" - mesélte egy hatgyerekes nő.

Gyakran megy a cigányokhoz a polgármester

Pénteken egy francia magazin munkatársai is riportot készítettek a településen. Azt mondták, a településen jelen levő idegengyűlöletet és a szegregációt vizsgálják, szerintük Európa minden országából járnak ide riportot készíteni, Gyöngyöspata "mintafalu" lett: a szegregáció és az etnikai konfliktusok mintája. Tóth Mihály, a helyi polgárőrség vezetője szerint azonban a gyöngyöspatai közbiztonság korábban sem volt olyan rossz, mint amilyennek a média beállította. Politikai csatározások és nem valódi etnikai konfliktusok helyszíne volt a település - mondta az [origo]-nak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Ezzel a kijelentéssel több cigánysoron lakó is egyetértett, ahogy fogalmaztak: a tavaszi "cirkusszal" csak a politika nyert, a falu pedig elveszítette jó hírét. A közbiztonság jelenleg nem rossz, kisebb falopások ugyan vannak, de nagyobb bűncselekményre nem volt példa az elmúlt időszakban - mondta Tóth. A büntető törvénykönyv módosítása óta pedig az egyenruhások felvonulása is megszűnt. Tóth szerint a helyiek között nincs provokáció, ami szerinte annak is köszönhető, hogy a közelmúltban elkezdődött közmunkaprogram "lefoglalja a romákat".

Az [origo] pénteken többször kereste a polgármesteri hivatalban és telefonon is Juhász Oszkár polgármestert, szerettük volna megtudni, ő mit gondol a településen uralkodó közhangulatról, de többször elkerültük egymást. A cigánysoron lakók azonban azt mondták, hogy a polgármester naponta többször is ellátogat hozzájuk.