A szmogra hivatkozva leállt több kormányellenes demonstráció

Torlódik a forgalom a Budaörsi úton. Országszerte mintegy száz, a fővárosban 12 helyen tart ma félpályás útlezáró demonstrációt a LIGA szakszervezeti szövetség
Vágólapra másolva!
Budapest fő útvonalain és több vidéki helyszínen is félpályás útlezárással tiltakozik az új munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt a Liga Szakszervezetek. Nyolc óra után a félpályás útlezárás főként a Budapestre vezető utakon okozott torlódást, de a szervezők és a taxitársaságok szerint komolyabb fennakadás nem alakult kia közlekedésben. A főpolgármester a reggel elrendelt szmogriadó miatt a demonstrációk elhalasztását kérte a szervezőktől. A Liga ezután három helyszínen felfüggesztette az akciót, a demonstrálókat máshová irányították át.
Vágólapra másolva!

Országszerte mintegy száz, a fővárosban 12 helyen tart pénteken félpályás útlezáró demonstrációt a Liga Szakszervezetek. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a kormány üljön velük újra tárgyalóasztalhoz a szerintük a munkavállalókat alapvetően hátrányosan érintő, a munka törvénykönyvével kapcsolatos új javaslat átdolgozása érdekében.

Tarlós István főpolgármester péntek reggel arra kérte a demonstrációk szervezőit, hogy akciójukat halasszák el, tekintettel a budapesti légszennyezettség magas értékeire. Pénteken reggel 6 órától a fővárosban el kellett rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ezután három fővárosi helyszínen, a XI. kerületi Műegyetem rakparton, a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton és a Hősök terén is felfüggesztették a demonstrációt - közölte a Liga Szakszervezetek. Fiedler Péter azt mondta, az ott összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre.

A szóvivő szerint a félpályás útlezárás csak a Budapestre vezető utakon okozott torlódást, a belváros így üresebb, mint általában. Véleménye szerint ez többet használ a szmog ellen, mintha mindenhol felfüggesztenék a demonstrációt.

A Fővinform arról tájékoztatott fél kilenckor, hogy a demonstráció miatt torlódnak a járművek az autópályák bevezető szakaszain, a Hegyalja út- Budaörsi út útvonalon, a Kerepesi úton, valamint a Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton.

Háromnegyed kilencig nem tapasztaltak komolyabb fennakadást a Főtaxihoz tartozó autósok a fővárosi utakon - mondta a társaság az [origo] megkeresésre. Mint mondták, az ünnepek után tapasztalthoz hasonlóan viszonylag gyenge a pénteki forgalom is, az átlagosnál kevesebben vannak az utakon.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A buszok is beragadtak a Budaörsi úton. További képekért kattintson!

A Budaörsi úton a rendőrök félreállították azokat az autósokat, akiknek fekete, illetve piros környezetvédelmi plakett volt a rendszámtáblájukon, emiatt komoly torlódás alakult ki - mondta az [origo]-nak a Tele5 Taxi vezetője. Más helyről komolyabb fennakadásról nem érkezett hozzájuk bejelentés. A péntek reggel elrendelt szmogriadó miatt reggel hat órától este tízig a fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban. Ellenkező esetben akár százezer forintos bírság is kiszabható.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője azt mondta, hogy a rendőrség mindenhol segíti a forgalmat, ahol az szükséges. "A demonstráció miatt rendbontás nem volt" - tette hozzá.

Az MTI tudósítói szerint az ország keleti részében az intenzív forgalom ellenére nem okozott jelentősebb fennakadásokat a közlekedésben a szakszervezetek péntek reggel 7 órakor megkezdődött forgalomlassító demonstrációja. Csak Nyíregyházán alakult ki nagyobb torlódás, az egyik bevásárlóközpont előtt lezárták az útpálya külső sávját. A forgalmat számos helyen rendőrök irányítják. A Dunántúlon sem okozott jelentős fennakadásokat a demonstráció, csak az 1-es főúton alakult ki nagyobb torlódás.

A Pest megyében tartott forgalomlassító demonstrációja szintén nem akadályozza jelentős mértékben a forgalmat, de több helyen sebességkorlátozásra és előzési tilalomra, a 4-es főúton pedig lezárásra kell számítani. Fejér megyében Székesfehérváron és Dunaújvárosban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig négy helyszínen demonstrálnak félpályás útlezárással.

Gaskó István, a szervezet elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a demonstráció oka változatlan: tavasszal bejelentett követeléseiknek eddig nem tett eleget a kormány. A szervezet számára elfogadhatatlan a munka törvénykönyvének módosítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

Lezárások a budai felső rakparton

Budapesten csak egy sávban haladhat a forgalom reggel 7-től este 7 óráig a XI. kerületi Műegyetem rakparton - az Egry József utca és a Bertalan Lajos utca között - a Szabadság híd irányában, a külső forgalmi sávban - olvasható a szervezet honlapján. Nem lehet majd közlekedni a Budaörsi úton - a Rahó utca és a Dayka Gábor utca között - mindkét irányban, két-két külső forgalmi sávban, és lezárják a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasoron lévő - a Pasaréti út és az Ezredes utca közötti befelé vezető - buszsávot is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Félpályás útlezárás a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron. További képekért kattintson!

Az Andrássyn és a repülőtérre vezető úton is demonstrálnak

Szintén reggel hét és este hét óra között demonstrálnak a VI. kerületi Andrássy úton - a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között - a Hősök tere irányába tartó külső forgalmi sávban. Kőbányán csak fél pályán lehet haladni a Gyorsforgalmi úton a Városközpont irányába, a Budapest közigazgatási határát jelző tábla és a Határ úti felüljáró kezdete között, valamint az Üllői úton a Száva utca és a Pöttyös utca közötti kifelé vezető útszakaszon. A X. kerületben lezárják a Körösi Csoma Sándor úton - a Füzér út és a Liget tér között - a belváros irányában lévő buszsávot, továbbá a Jászberényi útnak a Fehér úthoz közeli szakaszát.

Demonstráció lesz a XIII. kerületi Róbert Károly körúton - az Angyalföldi út és a Pap Károly utca között - az M3-as autópálya irányába, valamint a XV. kerületben az M3-as autópálya ki- és bevezető szakaszán, egy-egy külső sávban. Két fővárosi útszakaszon 24 órás, tehát péntek reggel 7 órától szombat reggel 7 óráig lesz félpályás útlezárás: a Liszt Ferenc repülőtérre vezető úton (4-es számú út), Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a repülőtér D portájának bejárata között mindkét irányban, valamint a IV. kerületben lévő 2-es számú főúton - a Vasrózsa utcától a belváros felé vezető oldalon - körülbelül 2 kilométeres szakaszon - olvasható a honlapon.