Nem tudják mire vélni az [origo]-nak nyilatkozó gyöngyöspataiak Eszes Tamás halálát. A településen élők többsége biztosra veszi, hogy Eszes öngyilkos lett, bár ezt a rendőrség nem erősítette meg. A helyiek szerint Eszes nem volt nagyon kommunikatív, de egyenes embernek ismerték meg. Állítólag sokáig keresett munkát, de mindenhonnan elküldték.

"Nincs itt semmi, majd holnap megtudja, hogy mi történt" - ezzel a mondattal utasította el csütörtökön este Gyöngyöspatán, a Jókai utcában az Eszes Tamás házánál helyszínelő rendőr az egyik kíváncsiskodó idős szomszédot. A faluban azóta is sokan a Véderő vezetőjének a haláláról beszélnek, a legtöbben biztosra veszik, hogy öngyilkos lett, de a rendőrség ezt még mindig nem erősítette meg.

A szomszédokat megdöbbentette az eset, azt mondták, soha nem gondolták volna, hogy - ahogy az [origo]-nak pénteken nyilatkozó helyiek többsége gondolja - Eszes végez magával. Egy nő, aki több helyi szerint Eszes legjobb barátjának felesége, az [origo] tudósítójának azt mondta, hogy utoljára csütörtök délelőtt találkoztak Eszessel, aki "szomorú volt, meg volt törve", és arról beszélt nekik, hogy vitatkozott élettársával. A nő szerint azonban nem volt semmi jele annak, hogy Eszes öngyilkos lesz. 

A nő szerint Eszes élettársa délután 2 körül felhívta őket, és azt mondta, "valami gond van", de nem mondott részleteket. A nő azt mondta, hogy a kempóedzés miatt fél 5-re várták, hogy elvigye fiukat az edzésre, de miután nem jött, és telefonját sem vette fel, férje elment Eszes házához. A férj vette észre először Eszes holttestét, a nő szerint a kazánházban volt felakasztva, férje először gyilkosságra gondolt, és ő értesítette a rendőrséget.

Örültek, hogy rendet tett

Eszes autója, egy fehér Opel, antennáján nemzetiszín szalaggal még pénteken délelőtti is a Jókai utcai ház előtt állt. Az autóban pár nappal ezelőtti tankolási bizonylatot és szétszórt reklámújságokat láttak az [origo] tudósítói. A háznál senki nem volt, a fészerből, ahol a holttestet megtalálták csütörtökön, egy fellógatott motorosruha és bedobozolt csempék látszottak az utcáról.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Eszes háza balra. További képekért kattintson!

"Örültünk neki, hogy rendet csinált, és legalább nem a cigányok költöztek ide" - mondta az [origo] tudósítójának Eszes Tamás egyik szomszédja. Az idős, 85 éves asszony és egy másik szomszéd is azt mondta: Eszes körülbelül két hónapja költözött be az addig nagyon elhagyatott és elhanyagolt házba. A szomszédok szerint Eszes "nyugodt, művelt, egyenes" embernek tűnt.

A szomszédok szerint azóta mindennap a ház körül dolgoztak: eltüntették a méteres gazt a kertből, lefestették a házat, kicserélték az ablakokat, és belülről is felújították a házat. Eszesnek sokat segítettek a barátai, a szomszédok szerint "mindig volt mozgás a ház körül", egyszer még jó hangulatú bográcsvacsorát is adtak a kertben, a vendégek fiatalok és kisgyerekek voltak. A szomszédok szerint hangos szó soha nem hallatszott a ház felől.

Eszes a szomszédokkal keveset beszélt, "nem volt egy kommunikatív ember". Az élettársával élt a házban, akinek a szomszédok szerint van egy 13-14 év körüli fia. A pár minden reggel fél nyolckor együtt vitte, és délután fél kettő felé együtt hozta haza a fiút - hogy pontosan honnan, azt a szomszédok nem tudták megmondani. A szomszédok szerint a pár között harmonikusnak tűnt a viszony, többször látták, hogy az udvaron ölelgetik, csókolgatják egymást.

Keresett, de nem talált munkát

Bár a szomszédok szerint Eszesnek sok barátja volt, és sokan jártak hozzá, egyenruhásokat soha nem láttak a háznál. A férfi kempóedzéseket tartott a településen gyerekeknek, amíg jó idő volt, sokszor a háza mögötti kertben. Az egyik szomszéd szerint tíz-tizenöt gyerek járt az edzésekre. Mióta rosszra fordult az idő, egy Széchenyi utcai garázsfélében tartotta Eszes az edzéseket: a megadott címen és a szomszéd házakban pénteken délelőtt senkit nem találtak otthon az [origo] tudósítói.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A ház mellett álló fészer. További képekért kattintson!

Eszesnek, mióta beköltözött a házba, biztosan nem volt munkája - mondták a szomszédok. A helyi kocsmában egy fiatal lány azt mondta tudósítónknak, hogy a férfi a tartalékaiból élt, de folyamatosan próbált munkához jutni. Szerinte mindent elvállalt volna, de mindenhol elutasították. A lány azt mondta, ő is beajánlotta egy helyre, ahova "látatlanban" be is hívták, de amikor a munkaadók szembesültek vele, hogy "kiről van szó", nem kapta meg a munkát. A lány a barátnőjével együtt azon a véleményen volt, hogy Eszest "belehajszolták az öngyilkosságba".

"Annak a reményében költözött Gyöngyöspatára, hogy lesz munkahelye, és ez szerinte a választás miatt nem jött össze" - mondta az [origo]-nak az egyik ismerőse, aki úgy emlékszik, Eszes Szolnokról költözött át Gyöngyöspatára. Az ismerőse legutóbb mintegy másfél hónappal ezelőtt beszélt vele, ekkor Eszes arról beszélt neki, hogy nem talál munkát, és nagyon kevés pénzből kell megélniük. Bár nem mondta a beszélgetés során, de az ismerőse szerint Eszesen látszott, hogy kilátástalannak érzi anyagi helyzetét.

Eszes halála a háza közelében álló kisboltban is foglalkoztatja az embereket: a pénztárosnő szerint reggel óta mindenki, aki betért a boltba, szóba hozta az esetet. A nő szerint azt pletykálják a helyiek, hogy Eszest elhagyta az élettársa, ezért lett öngyilkos. Többen mondták azt is, furcsának találják, hogy az elmúlt hónapokban három öngyilkosság is történt Gyöngyöspatán, pedig "eddig ez nem volt jellemző".

Járőrözni érkezett

Eszes Tamás áprilisban jelent meg a Véderő nevű szervezetével Gyöngyöspatán, ahol akkor már március óta járőröztek a Jobbikhoz és a feloszlatott Magyar Gárdához kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. A Véderő "nem politikai síkon fut, nem párt, vagy annak katonája", hanem olyan szervezet, amely "a haza védelmére készíti fel" tagjait "meghiúsított hadseregünk hiányában" - írta Eszes Tamás 2010-ben a Véderőről a szervezet honlapján. Az egykor a francia idegenlégióban is szolgáló, civilben kempóoktató Eszes és a szervezet tagjai akkoriban rendszerint piros sapkát és terepszínű ruhát viseltek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Autója még mindig a ház előtt áll

Eszes akkor vált országosan ismertté, amikor a Véderő nevében húsvét hétvégéjére kiképzőtábort szervezett Gyöngyöspatára a romák lakta utcák közelébe. A tábor hírére a helyi romák többségét a Vöröskereszt szervezésében buszokkal elszállították Gyöngyöspatáról. "Én nem szeretnék konfliktust" - mondta akkor az [origo]-nak Eszes, aki a jelentős rendőri jelenlétet és a romák aggodalmát "fölösleges médiacirkusznak" nevezte. "A Jobbik és a balliberális média politikai célokra használja fel a cigányságot" - tette hozzá, ugyanakkor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy csak az államnak van joga erőszakszervezeteket fenntartani, és végül csak annyit mondott, hogy "rosszul csinálják".

Eszes magukat "pártsemleges katonai hagyományőrző mozgalomként" határozta meg, a táborról pedig többek között azt mondta, hogy azt olyan fiataloknak ajánlja, akik "otthon ülnek a számítógép előtt, és nyomják a chatet". Egyenruhájukra azt mondta, hogy az "nem fekete ruha, nem gárdista sál, hanem katonai jellegű gyakorlóöltözet", amelyre azért van szükség, hogy "valahogy nézzen már ki a szervezet".

Bár először együtt kezdtek járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel, az már áprilisban is nyilvánvaló volt, hogy a két szervezet között nem felhőtlen a viszony. A Jobbik képviselői többször elhatárolódtak a Véderőtől, Eszes pedig nyíltan kritizálta a pártot, többek között azért, mert szerinte "a Jobbik a parlamentben elveszik szépen lassan (...) kezdenek ők is beállni abba a sorba, amit mi sohasem szeretnénk".

Április végén újabb konfliktusba kerültek egymással a helyi cigányok és - többek között - a Véderő tagjai: négy férfi éjjel bement a cigányok utcájába, ahol tömegverekedés tört ki, legalább három ember megsérült, és többet előállítottak a rendőrök. Eszes Tamás akkor a Véderő tagjaival és szimpatizánsaival a cigánysor feletti utcában álló, virágos tornácos házban lakott. Szerinte a konfliktust nem a véderősök okozták, a verekedésben csak az egyik tagjuk vett részt.

Eszes akkor azt mondta az [origo] tudósítóinak, hogy szeretne állandó lakosnak bejelentkezni Gyöngyöspatára. "Nézzék csak meg, hogy fogadnak" - mondta Eszes Tamás a helyi kisbolt előtt újságíróknak, majd bement vásárolni. Eszes nyájasan köszöntötte az eladókat, akikkel hosszan elbeszélgetett a gyöngyöspatai helyzetről. Az eladók érezhető szimpátiával fogadták, és a problémáikat panaszolták neki. A pénztáros azt mondta, a következő választáson olyan jelöltre akar szavazni, aki maga is Gyöngyöspatán él, és átérzi, átéli az itt lakó emberek problémáit.

Eszes el is indult a polgármester-választáson, és már a kampány során újabb, a rendőrségen végződő konfliktusba keveredett: a Jobbik - végül nyertes - jelöltje, Juhász Oszkár azt állította, hogy ököllel támadt rá. Juhász feljelentése nyomán a rendőrség másnap előállította Eszest, aki megpróbált ellenszegülni, ezért eljárást indítottak ellene. Júniusban egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt. A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy évre felfüggesztette.

Eszes a polgármester-választáson végül csak negyedik lett, 134-en szavaztak rá.