Fokozottan ellenőrzi a rendőrség a szmogriadó betartását

levegőszennyezés
A levegőszennyezés még mindig komoly problémát jelent az európai országokban
Vágólapra másolva!
Három városban is szmogriadó van érvényben, de az ország többi városában is sok a szálló por a levegőben, és az ország légszennyezettsége napok óta nem csökken. Budapesten pénteken késő estig a piros és fekete rendszámplakettes autók nem közlekedhetnek, a rendőrök ezt ellenőrzik is, és ha szabálytalankodót találnak, százezer forintos büntetést is kiszabhatnak. A villamosok sűrűbben járnak.
Vágólapra másolva!

Nem csökkent az ország légszennyezettsége péntekre sem, reggel Nyíregyháza után Várpalotán és Budapesten is elrendelték a szmogriadó legmagasabb fokozatát.

A riasztási küszöböt, azaz a 100 mikrogramm/köbméteres koncentrációt az ország tíz városában lépte át pénteken a szálló por (PM10) szintje. Ide tartozik Budapesten, Nyíregyházán és Várpalotán kívül Pécs, Székesfehérvár, Tatabánya, Oszlár, Kazincbarcika, Debrecen, Miskolc. Napok óta különösen rossz a levegő Debrecenben, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon is, ezekben a városokban azonban egyelőre nem rendeltek el szmogriadót, legfeljebb annak enyhébbi, tájékoztatási fokozatát.

Budapesten pénteken az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint az összesen 12-ből négy mérőállomás jelzett a riasztási küszöb feletti szállópor-értéket, további öt nagyon magas értéket mutatott, de az összes mérőállomás adatai szerint az egészségre még nem veszélyes határérték több mint másfélszeresét mutatták a műszerek. A legrosszabb helyzet napok óta a belvárosban van.

Emiatt pénteken Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadót, és az eddig is érvényes tűzgyújtási tilalom mellett 6-22 óráig megtiltotta a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek közlekedését. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető. (A budapesti szmogriadóról további részleteket itt talál.)

A rendőrség fokozottan ellenőrzi a korlátozás betartását - mondta az [origo] kérdésére Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője. Erre a közúton szolgálatot teljesítő rendőrök jogosultak - mondta, hozzátéve, hogy az állami és más rendezvények miatt pénteken egyébként is az átlagosnál több rendőr teljesít szolgálatot az utcákon.

Pénteken a LIGA Szakszervezetek országos demonstrációja miatt a fővárosban 10 helyen tartanak félpályás útlezárásokat, emiatt több helyen már kora reggel torlódások alakultak ki. (Ezekről bővebben itt olvashat.) Előzőleg Tarlós István főpolgármester kérte a szakszervezeteket, hogy a szmogra való tekintettel halasszák el a demonstrációkat. Az útlezárásos tüntetést két helyszínen fel is függesztették a szervezők.

"Minden eset egyedi", de a gyakorlatban az ellenőrzés úgy zajlik, hogy ha a rendőr észrevesz egy piros vagy fekete plakettes kocsit, akkor megállítja, megkéri, hogy parkoljon le a legközelebbi ponton, azután pedig figyelmeztethet, 3-20 ezer forintos helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentéssel élhet, amely akár százezer forintos büntetést is vonhat maga után - sorolta a szóvivő.

Horváth Katalin Fanni azt pénteken kora délelőtt még nem tudta megmondani, hogy a budapestiek jellemzően betartják-e a szabályt, és azt sem, hogy a szabályszegőket megbüntették-e már. Ugyanakkor a Tele5 Taxi vezetője pénteken az [origo] kérdésére azt mondta, a taxisaik a Budaörsi úton látták, amint a rendőrök félreállították a piros vagy fekete plakettes autókat. A környéken emiatt komoly torlódás alakult ki - tette hozzá.

A szmogriadó miatt péntek délelőtt 10 órától sűrűbben közlekednek a villamosok a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Jóval több járat közlekedik az 1-es, a 6-os, a 14-es, a 24-es, a 28-as, a 47-es, az 50-es és a 61-es villamosok vonalán.