"Hoztam nekik a kabátot, ne fázzanak" - Hazatért a turistacsoport egy része

Vágólapra másolva!
Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza. A repülőtérre tartó autóbusz vélhetően műszaki hiba miatt borult fel. A balesetben 11 magyar turista meghalt, 29-en megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurghadában. Az eddigi közlések szerint a balesetnek 11 halálos áldozata és 29 sérültje van. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott a szállodáktól a repülőtérre, amikor az egyik busz egyelőre ismeretlen okból felborult.

Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be, hogy az autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna, mint azt korábban írták. A Blikknek a baleset egyik szemtanúja azt mondta, a sofőr egy homokbuckára hajtott, és a busz irányíthatatlanná vált. Értesüléseink szerint az egyiptomi hatóságok úgy vélik, hogy gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt vezethetett a balesethez. Az [origo]-nak a reptéren nyilatkozó egyik turista azt mondta, a buszon egy búvárcsapat tagjai ültek.

Tóth Frank, aki nem sokkal a baleset után ért a helyszínre egy másik turistabusszal a távirati irodának azt mondta, a repülőtérre tartó három busz közül az első borult fel. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem" - mondta Tóth Frank a hazaérkezése után. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Gyerekek is voltak a buszon, volt aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza - nyilatkozta a magyar turistacsoport tagja.

A főosztályvezető közlése szerint az egyiptomi szervek hivatalosan 11 elhunytról és 29 sérültről értesítették a nagykövetet. A sérültek között van könnyebb, de kórházi ellátást igénylő, van súlyos, ugyanakkor nincs válságos, életveszélyes állapotban senki. Értesüléseink szerint négy súlyos sérültet katonai repülőgéppel Kairóba szállítottak, ahol megműtik őket. A kevésbé súlyos sérültek közül 19-et látnak el Hurghadában, hatot pedig El Gounában. A halottak azonosítása még folyik.

Az egyiptomi katonai repülőgépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki "személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról" - mondta Précsényi Árpád.

A kairói magyar nagykövet két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt. A sérültek állapotáról szerzett információkat továbbítják a Külügyminisztériumnak, hogy ezt követően a további ellátásról és a későbbi egészségügyi repatriálásról gondoskodni lehessen. Bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak. Arról még nem döntöttek az orvosok, hogy mikor térhetnek haza az első sérültek, de négyen már visszamehettek a szállodába - mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete.

Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól - közölte a nagykövet. Háromnegyed kilenc óta él a 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonal, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter.

A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek a rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről. A hazaérkező utasok az [origo]-nak elmondták, hogy a balesetről csak akkor értesültek, amikor már a repülőtéren voltak. Az egyik hozzátartozó kabátokkal várta az egyiptomi melegből hazaérkezőket, hogy Budapesten ne fázzanak, de közülük hárman nem tértek haza. Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda vezetője elmondta, a légitársaság személyzete segítőkész volt, bevárták azokat az utasokat, akik nem sérültek meg, illetve akik másik busszal indultak a repülőtérre.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
A 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. További képekért kattintson!

Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók között a távirati iroda helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. A konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, ez utóbbi időpontja egyelőre kérdéses. Az Üzbegisztánban tartózkodó Schmitt Pál köztársasági elnök részvétét fejezte ki az elhunyt magyar turisták családjainak.

Közúti balesetekben évente mintegy hatezren halnak meg a 82 milliós országban. A baleset a muszlim Íd al-Adha vallási ünnep első napján történt, amikor sok egyiptomi indul útnak a vörös-tengeri üdülőhelyek felé - írja a BBC.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a fejleményekkel. Kérjük, ha Ön vagy ismerőse a helyszínen tartózkodik, és van információja a történtekről, írjon a [email protected].