"Mi lesz, ha nem lesz kitől kölcsönt kérni?" - Beindult az uzsorások elleni offenzíva

uzsora, ózd és környéke
Vágólapra másolva!
Huszonkét éve nyílt titokként és a rendőrök szeme láttára folyik az uzsorázás Borsod megyében - állították több településen is az [origo]-nak helyiek, a rendőrség mégis csak az elmúlt hónapokban kezdett hajtóvadászatot az uzsorások ellen. A rendőrség szerint azért sikeresebbek most, mert a károsultak bátrabban tesznek bejelentést, de az uzsorahitelre rászorulók ezen csak nevetnek. Egy vidéki járőr szerint nem is a terepet és a jelenséget eddig is jól ismerő, de tehetetlen helyi rendőrök táltosodtak meg, hanem az Orbán Viktor kérésére a témára ráállított megyei nyomozók titkos adatgyűjtései vezetnek eredményre.
Vágólapra másolva!

"Tudja, mióta megy itt a kamatos pénz? Mióta szegénység van, huszonkét éve!" - mondta indulatosan egy asszony az [origo]-nak kedden a Borsod megyei Sajókazán, a romák által lakott településrészhez vezető úton. Az asszony azt mondta, meg van róla győződve, hogy ennek a régi szokásnak nem is lesz vége, akárhány uzsorást is visznek be a rendőrök.

Orbán hirdette meg a hajtóvadászatot

Sajókazán az elmúlt hónapokban a helyiek szerint legalább három uzsorást vettek őrizetbe, de a környéken alig akad olyan település, ahol nem volt hasonló akció a közelmúltban. Uzsorások miatt került be a hírekbe a közeli Sajóhídvég, Putnok és Ormosbánya is, és nincs messze az a két település - Gadna és Tornanádaska - sem, ahol a polgármestereket gyanúsította meg a rendőrség. Az [origo] tudósítói kedden több olyan Borsod megyei településen is jártak, ahonnan az elmúlt hónapokban uzsorásokat vittek el a rendőrök. Amikor a településeken arról érdeklődtünk, hogy merre laktak letartóztatott emberek, mindenhol a falu legszegényebb, többségében romák lakta része felé irányítottak minket.

Az uzsorázás 2009. március 1-én került vissza a Büntető törvénykönyvbe önálló bűncselekményként, Orbán Viktor pedig a parlament őszi ülésszakának nyitónapján "országvédelmi tervének" részeként azt ígérte, hogy "hajtóvadászatot" indítanak az uzsorázás ellen. A vadászat a rendőrségi jelentések szerint el is kezdődött, jól mutatja ezt az is, hogy míg 2009-ben még csak két rendőrségi fellépésről számolt be az MTI, az elmúlt hónapokban látványosan megszaporodtak az elfogásokról szóló hírek. Az ózdi kapitányság például 2010 novemberében fogta el az első uzsorásokat, mostanra csak Ózd térségében legalább három tucat férfit és nőt lepleztek le és állítottak elő. Az Országos Rendőr-főkapitányság legfrissebb, november 2-i adatai szerint országszerte 158 nyomozás folyik, és 198 embert gyanúsítanak uzsorázással, a legtöbb ilyen bűncselekményt Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében követik el.

Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 46 ügyben 76 embert gyanúsítottak meg uzsorázással tavaly szeptember óta - közölte az [origo] kérdésére a megyei rendőrkapitányság. A rendőrség szerint az őrizetbe vételek és a gyanúsítások "jelentős növekedésének oka" az, hogy "a felderített ügyek hatására - az önök tájékoztató munkájának is köszönhetően - mind többen fordulnak bizalommal a hatósághoz".

Eddig is nyílt titok volt, ki az uzsorás

"Nem igaz az!" - mondta erre nevetve Sajókazán két, közmunkából hazafele ballagó nő az [origo]-nak. Az asszonyok szerint akik rá vannak szorulva az uzsorára, azoknak nem érdekük, hogy feladják azokat, akik segítenek nekik a bajban. "Rendesek azok, már amelyik persze. Néha jó, ha vannak, mert akármi baj van, adnak. Ha halott van, ha beteg van, akkor is segítenek, és nincs olyan, amit mondanak a tévében, hogy agyonütnek. Nem ők jönnek hozzánk, hanem mi megyünk hozzájuk" - mondta panaszosan az idősebb asszony. "Hiába mondják, hogy nekünk akarnak segíteni. Mit segít ez, hogy összeszedik őket? Semmit! Akkor segítene, ha nem 28 ezer forint lenne a segélyünk" - mondta az asszony, aki szerint Sajókazán egymást "nyomták fel" az uzsorások.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

"Akihez én jártam, azt elvitték sajnos" - mondta egy másik fiatalasszony a sajókazai cigánysoron, ahol többen azt mondták az [origo]-nak, hogy nem örülnek az intézkedéseknek, mert "nem azokat vitték el, akiket kellett volna". Az utcán beszélgetve kiderült: a helyiek azokat az uzsorásokat tartják "korrektnek", akik havi ötvenszázalékos kamatra adják a pénzt, azaz tízezer forintért egy hónap múlva tizenöt kérnek vissza. Többen azt mondták, van, aki ennél jóval többet kér, de a rendőri fellépések óta "meghúzzák magukat", és óvatosabbak, mint eddig.

Egy karonülő kisfiát az utcán szoptató fiatal nő mondta csak, hogy örül a rendőrség fellépéseinek, mert "így nincs az a félelem az emberben". A nő azt mondta, neki is volt uzsorahitele, "jól összegyűlt, ötvenezer forint volt már", pedig eredetileg csak kétezer forintot kért kölcsön. Azt mondta, ő már megszabadult a hiteltől, "úgy, hogy nem adtam meg". Amikor megkérdeztük, hogy ezt hogy tudta megtenni, nem válaszolt. Arra a kérdésünkre, hogy a hitelezője azok között volt-e, akiket elvitt a rendőrség, csak bólintott.

"Mostanában többet jönnek a rendőrök, megállnak itt a postánál segélyosztáskor" - mondta egy férfi, de többen csak nevettek a helyi rendőrökön. "Azok? Odaadják előttük a pénzt, aztán semmit se tesznek" - mondták. A helyiek szerint a településen nyílt titok, hogy ki az uzsorás, a rendőrök éppen úgy tudják, mint azok, akik rájuk vannak szorulva. "Itt a cigánysoron is kivirít a házuk a többi közül. Bizony nem lett volna nehéz megtalálni őket eddig sem, ha akarták volna" - mondta egy asszony.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Papp Attila szerint az uzsorások begyűjtése a bűnözést növelheti. A képre kattintva galéria nyílik!

"Tudok olyan rendőrről, aki maga is jár az uzsoráshoz" - mondta Farkaslyukon az [origo]-nak Papp Attila, a kisebbségi önkormányzat alelnöke. Farkaslyukról pont kedden vittek el egy embert uzsorázás gyanújával. Papp Attila szerint nyilvánvaló, hogy a rendőrség csak a kormány utasítására kezdte el üldözni a "kamatos pénzt". "Két oldala van ennek: persze, jó, ha megszabadulnak az emberek a fenyegetéstől, másrészt mi lesz velük, ha nem lesz kitől kölcsön kérni? Elmennek majd betörni, ha már két napja nem tudnak kenyeret adni a gyereknek" - mondta.

Csak a titkos nyomozás segít

"Hiába tudjuk, hiába látjuk, nem tudunk mit tenni, mert nagyon nehéz bizonyítani" - mondta a rendőrök tehetetlenségéről egy szolgálatos járőr az [origo]-nak kedden, Borsod megyében. A fiatal rendőr azt mondta, nem is tagadja, hogy igaz, amit a megyében élők mondanak: az uzsorázás hosszú évek óta a rendőrök tudtával és sokszor a szemük láttára folyik ezeken a településeken. "Segélyfizetéskor kivonulnak az uzsorások a postához, ott állnak a sarkon, és egyből veszik el a pénzt. Odamegyünk, megállunk ott, de csak annyit érünk el vele, hogy kicsit arrébb mennek, és ott veszik el a pénzt a sértettektől" - mondta. Szerinte sokan nem is gondolnák, hogy "idős mamikák" is vannak az uzsorások között, akik a nyugdíjukat osztják szét és fialtatják meg hónapról-hónapra, a behajtáshoz pedig erős, fiatalabb fiaik segítségét kérik.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A járőr szerint nem a sértettek bátorodtak fel, vagy a járőrök táltosodtak meg az elmúlt hónapokban, hanem "felsőbb szinten", a megyei kapitányságokon irányítják az uzsorások begyűjtését. A rendőr szerint külön nyomozócsoport foglalkozik azzal, hogy "operatív, fedett" nyomozással elég információt, adatot gyűjtsenek be a közismert uzsorásokról ahhoz, hogy megalapozott gyanúval le tudják őket tartóztatni.

A rendőr szerint hiába sikeresek ezek az akciók, hiába vittek már be az ő környékéről is több embert, a probléma nem látszik szűnni. "Az egyik hozzám tartozó településről a napokban vittek be egy férfit meg két rokonát. Azóta az anyja csinálja, ugyanúgy. Tudjuk, látjuk, de nem tudunk mit tenni" - mondta a rendőr.