Az eva ellen dolgoznak az egyre sötétebb gazdasági jóslatok

Nemzetgazdasági Minisztérium, Nokia Siemens Networks, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint a gazdasági minisztérium újabb érveket dobott be a szerdai kormányülésen az eva ellen, de rontja az adónem esélyeit az is, hogy aggasztó híreket kapott a kormány csütörtökön az EU-tól. Úgy tudjuk, Orbán Viktor hallani sem akar a választókat bőszítő ingatlanadóról, de a kormány szerdán azt is eldöntötte, hogy mégsem ad olyan széles lehetőséget az önkormányzatoknak az adóztatásra, mint azt korábban tervezte.
Vágólapra másolva!

Újabb fordulatot vehet jövő hét elején az eva sorsa, miután a Fidesz és a KDNP hétfői frakcióülésén az [origo] információi szerint újranyitják a vitát a kormány által eltörölni kívánt adó sorsáról.

A kormánypártok ezen a héten hétfőn tartott frakcióülésükön a képviselők egyhangúlag az eva megtartásáért szólaltak fel (Lázár János frakcióvezető pedig egy héttel korábban, a Magyar Rádióban érvelt az adónem kivezetése ellen), Orbán Viktor azonban Lázár hétfői sajtótájékoztatója szerint "határozott és kemény volt" az eva megszüntetését illetően. Az [origo] információi szerint ugyanakkor a miniszterelnök nem kardoskodott a frakcióülésen, hanem annyit tett, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontját ismertette.

Az eva sorsa ezek után szóba került a Fidesz elnökségének keddi tanácskozásán is, ahol a pártvezetés tagjai a frakcióhoz hasonlóan az egyszerűsített adózási forma megtartása mellett érveltek a miniszterelnöknél, majd abban maradtak, hogy az elnökség jövő heti ülésén részletesen visszatérnek a kérdésre. Egy, az ülés részleteit ismerő forrás szerint az elnökségi tagok a nemzetgazdasági miniszter költségvetési megközelítésével szemben politikai érveket sorakoztattak fel az adónem megtartása mellett. Köztük például azt, hogy a lépés jelentős politikai kockázatot hordoz, mivel érintettjei elsősorban olyan, főként a szolgáltatási szektorban dolgozó, kiszolgáltatott kisvállalkozók (például fodrászok vagy autószerelők), akik széles ügyfélkörrel állnak kapcsolatban, és ha hátrányt szenvednek, akkor róluk további százezrekre gyűrűzhet át a kormánnyal szembeni elégedetlenség.

Visszavágott a minisztérium

Az evát eltörölni akaró NGM információink szerint ez után statisztikákkal felvértezve érkezett a szerdai kormányülésre. A statisztikákkal azt próbálta alátámasztani, hogy - az elnökségi ülésen elhangzott érvekkel szemben - az evások tábora többségükben valójában nem kisvállalkozókból, hanem jól menő ügyvédekből és könyvvizsgálókból, valamint a főállásuk mellett valamilyen vállalkozást folytató emberekből áll.

Végleges döntés az adónem sorsáról információink szerint nem született, jövő hétfőn ismét a kormánypárti frakciók elé kerül az ügy, ahol a Fidesz képviselőcsoportjának javaslatát is megtárgyalják. Eszerint jövőre csak az adónem kulcsa és bevételi határa változna (30-ról 35 százalékra, illetve 25-ről 30 millió forintra), majd 2013-tól, az átalányadózás kereteinek kibővítésével párhuzamosan szűnne meg.

Közbeszólt az Unió

Az adónem sorsát befolyásolhatja az is, hogy az Európai Bizottság a kormány által vártnál jóval alacsonyabb gazdasági növekedést jósolt a magyar gazdaságnak 2012-re. Orbán a frakció előtt az ülés egyik résztvevője szerint még csak azt jósolta, hogy a bizottság 0,5 százalékkal mérsékli a kormány 1,5 százalékos bővülésről szóló becslését, ami 50 milliárdos lyukat üthet a költségvetésen. A bizottság ehhez képest csütörtökön mindössze 0,5 százalékos növekedést jelzett előre, ami Orbán gondolatmenetét követve 100 milliárdos mínuszt jelenthet.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Evázik a fodrász, vagy nem?

Az eva eltörlésétől a kormányszóvivő hét eleji beszámolója szerint 50 milliárdos pluszbevételt remél az NGM. Ráadásul Lázár János fideszes frakcióvezető és Matolcsy György gazdasági miniszter is olyan nyilatkozatokat tett az elmúlt napokban, amelyek szerint a kormány szűknek érzi a gazdasági mozgásteret. Vagyis, ha volt is rá esély, hogy a politikai kockázatok miatt mégis megtartsa a kormány az evát, ezt felülírhatják a gazdasági szempontok, a megszüntetéséből várt bevételek.

Behúzná a féket máshol is a kormány

A szerdai, késő éjszakába nyúló kormányülésen információink szerint az is eldőlt, hogy a kormány visszatáncol korábbi, az önkormányzatok gazdasági mozgásterét növelő tervétől is. Az október közepén benyújtott adótörvény-javaslatban is szereplő kezdeményezés szerint a helyhatóságok saját adókat, úgynevezett települési adót vethettek volna ki cserébe azért, hogy az állam eddigi helyben maradó adóbevételeik jelentős részét elvonja. A miniszterelnök ezen a héten ugyanakkor már óvatosságra intett az önkormányzatok adószabadságával, elsősorban a vállalkozásokra kivetendő további terhekkel kapcsolatban, mert a helyhatóságok további adóztatásának szerinte a kormány gazdaságpolitikájával ellentétes, versenyképesség-csökkentő hatása lenne.

Az önkormányzatokat kárpótoló tervek között szerepelt egy hónapja egy olyan módosítás is, amely eltörölte volna az építmény-, illetve a telekadó eddigi négyzetméterenkénti maximumát, csupán az adó egészére állapított volna meg egy, az adott ingatlan forgalmi értékének három százalékában meghúzott plafont. Utóbbi így egy tízmilliós panellakás esetén évi 300 ezer, egy átlagos, nem kiemelkedő színvonalú és elhelyezkedésű, 30 millió forint értékű családi háznál pedig akár 900 ezer forint terhet jelentett volna - vagyis tizenkétszer nagyobbat, mint Bajnai Gordon volt miniszterelnök 2009-es, a Fidesz által hevesen támadott ingatlanadó-javaslata.

Orbán Viktor információink szerint már korábban kérte, hogy az adójavaslatok közül ez utóbbit mindenképpen vegyék ki. Orbán arra hivatkozott, hogy az ingatlanadónak még a lehetőségét sem szabad felvetni, mert már az is óriási politikai károkat okozhat a kormánynak szerinte, ha csak ennek a szándéka nyilvánosságra kerül.

A települési adó, illetve az újfajta ingatlanadózási szabályok elvetéséért cserébe a kormány szándéka szerint az önkormányzatok a magánszemélyek kárára kaphatnak némi mozgásteret: 2012-től ugyanis a tervek szerint teleknek minősül, vagyis adóztathatóvá válik a termőföld, illetve a jelenlegi érték egynegyedével nő a magányszemélyekre kivethető kommunális adó maximuma. Ez utóbbiakról szerdán módosító javaslatot nyújtott be az adótörvényekhez a parlamentnek a fideszes többségű költségvetési bizottság.