Parlamenti vizsgálóbizottságot akar felállítani az LMP az MVM-ügyben

Az ellenzéki párt egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt állítja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) jelenlegi vezérigazgatója hat éven át havi egymillió forint plusz áfát kapott egy offshore cégen keresztül az MVM előző vezetésétől.

Lemondásra szólította fel Baji Csabát, a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatóját Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese szombaton. Az ellenzéki politikus budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: néhány nappal ezelőtt az Atlatszo.hu azt írta, hogy Baji Csaba szerződésben állt azzal az offshore céggel, amely miatt büntetőeljárás folyik az MVM korábbi vezetőivel szemben.

Emellett az LMP birtokába került egy újabb dokumentum, amelyből az derül ki, hogy az elmúlt években Baji Csaba "nemcsak ezen az offshore cégen keresztül kapott igen jelentős összegeket az MVM előző vezetésétől, hanem közvetlenül az MVM-től is", és Kocsis István volt MVM-vezető tanácsadója volt.

A párthoz eljutott szerződés szerint a megbízás összege havi egymillió forint plusz áfa volt, amelyet hat éven keresztül kapott a jelenlegi vezérigazgató - ismertette Karácsony Gergely. Azt mondta, hogy Baji Csaba korábban egy olyan "Fidesz-hátterű" vállalkozást vezetett, amely szerinte áramkereskedő cégként fölözte le a magyar adófizetők hasznát, hiszen az MVM is elvégezhette volna ugyanazt a tevékenységet.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint "a minimum", hogy Baji Csaba, aki "személyesen Orbán Viktor energiapolitikai tanácsadója volt", lemond vezérigazgatói posztjáról. Hozzátette, az MVM története az energiapolitika, a nemzetbiztonság és a korrupció szempontjából is kivizsgálást igényel, és nem csak az igazságszolgáltatás területén, ezért az LMP parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását indítványozza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK