Szijjártó: Nincs valódi ok Magyarország leminősítésére

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője szerint 2012-ben a magyar költségvetés hiánya három százalék alatt lesz, amelyre jövőre mindössze hét uniós tagországban lesz példa, ezért Szijjártó Péter szerint semmi nem indokolja azt, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője negatív megfigyelés alá vette Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság teljesítménye, a kormány gazdaságpolitikája és a költségvetési számok világosan mutatják, hogy semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére - reagált a miniszterelnök szóvivője arra, hogy szombat hajnalban az S&P negatív megfigyelés alá vette Magyarországot.

Szijjártó Péter közleményében kiemelte: az Európai Bizottság éppen két nappal ezelőtt jelentette be, hogy 2012-ben a magyar költségvetés hiánya három százalék alatt lesz, amelyre jövőre mindössze hét uniós tagországban lesz példa.

A szóvivő szerint Magyarország hét éve nem volt képes arra, hogy teljesítse a három százalék alatti költségvetési hiányt, azonban a magyar emberek összefogása és a gazdaság teljesítménye nyomán ez most sikerül.

Pénteken kora este az eddigi stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását a Fitch Ratings hitelminősítő. Szombat hajnalban pedig a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard and Poor's rontotta a magyar kilátásokat.

Az S&P szerint "kiszámíthatatlanabbá" vált a magyarországi gazdaságpolitikai környezet, és ennek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.