A terrorelhárítók kóstolják meg Orbán ételeit

TEK, Terrorehárító Központ
Vágólapra másolva!
Szigorúan ellenőrzik a Terrorelhárítási Központ szakemberei, hogy a hivatalos rendezvényeken mi kerülhet Orbán Viktor miniszterelnök vagy Schmitt Pál államfő tányérjára - írja a Blikk. A lapnak nyilatkozó főreferens szerint előfordul, hogy a szakemberek letiltanak egy-egy ételt, például tatár beefsteaket nem engednek felszolgálni a kitelepüléses rendezvényeken.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnökre és Schmitt Pál államfőre nem csak a testőreik vigyáznak, a Terrorelhárítási Központ munkatársai között élelmiszer-biztonsági szakemberek is dolgoznak - írja a Blikk. A lap szerint a főként vegyészekből álló csapat tagjai a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a velük egyszintű külföldi vezetők egészségére is vigyáznak.

A Terrorelhárítási Központhoz tartozó csoport tagjai a hivatalos programok helyszínein figyelik a felszolgált ételek elkészítését, ellenőrzik a beszerzést, az étel ízesítését, és a felszolgálást is figyelik. A Blikk szerint a szakemberek néha kíváncsiságból meg is kóstolják az ételeket, és ha kell, letiltják a felszolgálását.

Kocsis Nándor rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ kiemelt főreferense a lapnak azt mondta: tatár beefsteaket például kitelepüléses rendezvényen nem engednek felszolgálni, "mert nyers húsból készül, így nem lehet szavatolni a biztonságosságát". A főreferens szerint a szakemberek általában két nappal korábban bejárják a helyszínt, ellenőrzik a beszerzési forrásokat, felmérik, mennyire frissek az alapanyagok.

Kocsis szerint ilyenkor mintát is szoktak venni, amit "a laboratóriumban különféle szempontok alapján megvizsgálnak". Ezután pedig a konyhában végignézik, ahogy elkészítik az ételeket, és a felszolgálás előtt "indokolt esetben gyorstesztet is használnak". Ha nem megfelelő az étel, akkor nem javasolják, hogy felszolgálják - mondta a főreferens.

A lap információi szerint ha nem hivatalos rendezvényről van szó, Orbán Viktor maga dönti el, mikor, hol eszik, és ekkor nem ellenőrzik az ételeket.