Megszavazták a hajléktalanok elzárásáról szóló törvénymódosítást

Vágólapra másolva!
A szabálysértési törvény módosítása értelmében akár 150 ezer forint pénzbírsággal is bünetethetik vagy elzárhatják azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor kapnak rajta, hogy az utcán laknak.
Vágólapra másolva!

Százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság december 1-jétől azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek, miután a parlament hétfőn elfogadta a szabálysértési törvény módosítását.

A változtatást tizenhárom fővárosi fideszes politikus - köztük Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói polgármester és az időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté kezdeményezte júniusban. Indoklásukban emlékeztettek arra, hogy az év eleje óta az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthatják és pénzbüntetéssel szankcionálhatják a közterületek nem rendeltetésszerű használatát. Véleményük szerint azonban az utcán élők esetében ez a büntetés nehezen végrehajtható, így kevés a visszatartó ereje.

Jobbikos politikusok javaslatára ugyanakkor a törvénybe az is bekerült, hogy a szankció nem alkalmazható, ha a városi önkormányzat a hajléktalanellátás feltételeit nem biztosítja.