Szabadlábra helyezték a vád szerint iskolai vérengzésre készülő S. Ábelt

2011.11.14. 19:37

Huszonkét emberrel akart végezni a vád szerint az a volt jogászhallgató, aki egy bevásárlóközpontban vagy egy egyetemen tervezett lövöldözést. A fiú ellen tavaly októberben emelt vádat az ügyészség, a Fővárosi Ítélőtábla azonban hétfőn megszüntette előzetes letartóztatását.

Előzetes letartóztatásból szabadlábra helyezték hétfőn a 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolt S. Ábelt - közölte az egyetemista védője, Futó Barnabás. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva döntött a szabadlábra helyezés mellett. Az ügyvéd elmondta: S. Ábelt a büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetéből engedték ki, a fennmaradt tíznapos megfigyelése egy kórházban folytatódik. A volt egyetemista ellen tavaly októberben emeltek vádat.

Az ügyészség szerint a fiúban először 2008 tavaszán, a finnországi, németországi és amerikai iskolai mészárlások híreinek hatására merült fel, hogy lőfegyvert szerez és az egyetemre berontva több diákot megöl, majd saját magával is végez. Állítják, hogy ennek végrehajtáshoz részletes tervet dolgozott ki, belépett egy lövészettel foglalkozó sportegyesületbe, hogy fegyvert szerezzen, és 2009 áprilisában gázpisztolyt és gázálarcot is vett. Az egyetemista - miután megszerezte az ehhez szükséges engedélyt - egy 9 mm-es Parabellum típusú maroklőfegyvert vásárolt.

A vád szerint a fiúban az is felmerült, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban követi el a gyilkosságokat, ezért "terepfelmérést is végzett több budapesti bevásárlóközpontban". Azért 22 embert akart megölni, mert minden életévéért egy ember életével kívánt bosszút állni. Az ügyészség állítja, egy S. Ábel egy búcsúlevélben, és a blogján is írt tervéről, míg végül tavaly októberben csoporttársai értesítették a rendőrséget.

A volt jogászhallgató az ügyészség szerint "kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik", "személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülmények miatt fokozódó mértékben torzult". Kezdetben a családja körében mutatkozott meg agresszivitása, amely "a külvilág felé fokozatosan terjedt ki". A vádhatóság szerint az egyetemista édesanyját és nagyanyját rendszeresen bántalmazta. 2006 szeptemberében a nagyanyját annyira súlyosan bántalmazta, hogy ez súlyos egészségromlást okozott az asszonynak, az ügyészség ezért emelt vádat a fiú ellen testi sértésért is. 2009 decemberében az egyetemista a lakásuk bejárati ajtajának ablaknyílásán keresztül egyszer kilőtt egy gázpisztolyból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK