A köznevelési törvényről és a civil szervezetekről is tárgyal a parlament

Vágólapra másolva!
Többek között a pedagógus-életpályamodell bevezetéséről, valamint a tankötelezettség felső korhatárának leszállításáról tárgyalnak kedden a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A képviselőknek az Országgyűlés keddi ülésén összesen nyolc óra áll rendelkezésükre a köznevelési törvényjavaslat megvitatására. A köznevelésügyi javaslat 16 évre szállítaná le a tankötelezettség felső korhatárát. A pedagógus-életpályamodell 2013-ra tervezett bevezetésének költségeit Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár 70 milliárd forintra becsüli.

Az előterjesztés reggel 8 órakor kezdődő tárgyalását külön érdekessé teszi, hogy Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke a napokban úgy nyilatkozott: a kormány indítványa több ponton változtatásra szorul. Hoffmann Rózsa a Fidesz oktatási műhelyének pénteki konferenciáján ezzel szemben azt mondta, hogy akik az új köznevelési törvény visszavonását követelik, a Gyurcsány-Bajnai-korszak restaurációját akarják. Szerinte az új törvénnyel az iskolarendszer visszatér eredeti funkciójához: a neveléshez.

Pokorni Zoltán, az M1 A lényeg című műsorában vasárnap úgy fogalmazott: "hallottunk már ilyen mondatot. (...) aki nincs velünk, az ellenünk van. Ennél még a Kádár-korszak kommunistái is okosabbak voltak, mert ők úgy fogalmaztak, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van". Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy elmérgesedett-e a helyzet az államtitkárság és a Fidesz-frakció között, Pokorni Zoltán úgy válaszolt: az ilyen erős kijelentések mindig a gyengeségre utalnak. A kormánypártok hétfői frakcióülésén is éles szóváltás volt a köznevelési törvény miatt. Több fideszes felvetette, hogy a kormánypártok buktassák meg a javaslatot, Orbán azonban határozottan visszaverte az ötletet, többek között arra hivatkozva, hogy a javaslat bírálata valójában ellene irányul - tudta meg az [origo].

A parlament az oktatási téma után az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatot, illetve a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló előterjesztést tárgyalja.