Már nincs radioaktív sugárzás az országban a sugárbiológiai intézet szerint

Vágólapra másolva!
Egyetlen mérőállomáson sem mértek kedden a jód-131 részecskékből származó radioaktív sugárzást az országban, a pénteken Közép-Európában észlelt, ismeretlen eredetű sugárzást kedden Franciaországban észlelték.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb mérési adatok alapján Magyarországon már nincs megemelkedett radioaktív sugárzás - közölte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója kedden. Sáfrány Géza elmondta, Magyarországon a jód-131 részecskékből származó radioaktív sugárzás mértéke az összes mérőállomásán visszaállt a normál, úgynevezett háttérszintre. A főigazgató információi szerint továbbra sem tudni, hogy honnan eredt, illetve mi okozta Európa-szerte a radioaktív szint megemelkedését.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség múlt pénteken azt közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de hozzátették, hogy a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére. Az ENSZ-szervezet már akkor jelezte, hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy vélte, hogy az nem a fukusimai atomerőműből származik. Pénteken két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését. Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben.

Sáfrány hétfőn azt mondta az [origo]-nak, nagy biztonsággal kizárható, hogy a sugárzás atomerőműből származna, mert a jód-131-en kívül más radioaktív anyagok szintjének növekedését nem lehet kimutatni. A szakember elmondta, nagy valószínűséggel a gyógyászatból kerültek ki a radioaktív jódizotópok, ilyeneket használnak a pajzsmirigydaganatok kezelésére. A szennyezés forrása inkább egy gyártó, mint egy kórház lehet, de nagy valószínűséggel nem hazai gyártóról van szó. Kedden Franciaország légterében bukkantak jód-131-es részecskék nyomaira a levegőben, de a francia hatóságok szerint a szennyezettség mértéke nem jelent veszélyt az emberi szervezetre.