Nézőpont Intézet: A többség háttéralkut sejt az MSZP és a DK között

2011.11.15. 9:10

Nincs szó igazi szakításról a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció (DK) között, állítja a Nézőpont Intézet szerint az általuk megkérdezett emberek többsége.

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik és a DK szimpatizánsainak 74-74 százaléka, a MSZP és a Lehet Más a Politika táborának pedig 66, illetve 54 százaléka vélt felfedezni titkos megállapodást a szocialista párt és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció szétválása hátterében.

A Magyar Nemzet napilapnak készült kutatásból az derült ki, hogy az elválás egyértelmű vesztese az MSZP, mivel a párt támogatottsága az intézet októberi felmérése szerint még 17 százalék volt, november 7. és 10. között, a pártszakadás után készített közvélemény-kutatásban már csak 10 százalék. A megmaradt szocialista tábor 59 százaléka saját bevallása szerint a következő választáson Gyurcsány Ferenc pártjára szavazhat - írta az intézet, kiemelve: "a morzsolódó baloldali táborból Gyurcsány Ferenc már az első napokban két százalékot szakítani tudott".

A volt miniszterelnök hívei egyelőre bizonytalanok. Ezt jelezheti az is, hogy az aktív szavazók körében az MSZP támogatottsága 24-ről 13 százalékra csökkent, miközben a Demokratikus Koalíció mindössze három százalékot vonzott magához.

A felmérés szerint jelenleg a válaszadók csaknem kétharmada (62 százalék) elképzelhetetlennek tartja, hogy a következő választáson baloldali pártra szavazzon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK